Két nemzetközi filmfesztivál is magyar sikerekkel zárult a hétvégén. Az Elfogy a levegő a 35. alkalommal megrendezett trieszti filmfesztiválon, mely a közép-európai filmesek tekintélyes filmszakmai fóruma is egyben, a közönségdíj mellett a Cineuropa és a Central European Initiative zsűrijének díját is megkapta a versenyprogram legjobb játékfilmjeként. Krasznahorkai Ágnest a film főszerepében nyújtott alakításáért elismerő oklevéllel méltatta a nemzetközi szakmai zsűri.

Moldovai Katalin első mozifilmje, az Elfogy a levegő a Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával valósult meg, forgatókönyvét a rendező Palóczi Zitával közösen írta. A nagy presztízsű torontói fesztiválon tartott tavalyi világpremierje óta nagy sikerrel szerepel a seregszemléken, Varsóban, a franciaországi Arras-ban, Thesszalonikiben és legutóbb Mannheimben is rangos díjakkal ismerték el. Moldovai Katalin személyesen vette át a díjakat a hétvégén Triesztben. A filmről itt olvasható kritikánk. 

Moldovai Katalin a díjátadón

Blahó Gergelyt, az Oscar-díjas Deák Kristóf rendezésében készült Az unoka című bűnügyi thrillerbe oltott felnövés-történet főszerepéért, a legjobb színész díjával jutalmazta az Izmirben megrendezett Balkán Panoráma filmfesztivál zsűrije. A rendező és Nina Kov forgatókönyvéből készült alkotást Brüsszelben, Los Angeles-ben, Portóban és a Stony Brooke filmfesztiválon is díjazták korábban.

Bernáth Szilárdot Larry című első mozifilmjéért tüntették ki a legjobb rendező díjával Izmirben. Egy borsodi fiatal felkavaró története a Vilmányi Benett és Thuróczy Szabolcs főszereplésével készült mozifilm, melyből nagy fesztiválkedvenc lett. Cottbus-ból, Skopjéból, a Riviera filmfesztiválról és Luxemburgból is fontos díjakat hozott el a közelmúltban.

Az unoka és a Larry jelenleg is nézhető a Filmio kínálatában, az Elfogy a levegő pedig február 2-tól lesz elérhető a streaming platformon.

Filmhu podcast #77: Moldovai Katalin és Palóczi Zita

Körmösökről, falba vert diákfejekről, de progresszív oktatási módszerekről, csendes lázadásról, a rendszerváltás utáni romániai iskolák hangulatáról és még a medve motívumáról is beszélgettünk az Elfogy a levegő alkotóival, Moldovai Katalin rendezővel és Palóczi Zita forgatókönyvíróval. A Filmhu podcast adásában előkerül az a téma is, hogyan hatott a forgatásra a világjárvány, az alkotók mesélnek a bezártság alapélményéről és a romániai illegálbulikról is.

Forrás: NFI / Címlapkép: Elfogy a levegő