Mozikban Moldovai Katalin első rendezői nagyjátékfilmje, az Elfogy a levegő, mely egy botrányba keveredő pedagógus történetét meséli el. Az irodalmat tanító Ana (Krasznahorkai Ágnes) a gimnázium megbecsült tanára, ám az egyik szülő váratlanul feljelenti egy filmajánlás miatt: a biztosítékot Agnieszka Holland 1995-ös filmje, az Arthur Rimbaud és Paul Verlaine életéről szóló Teljes napfogyatkozás veri ki. Ana fellebbez, de hamar kiderül, hogy ebben a közösségben nem olyan egyszerű kiállni magáért. Az Inkubátor program keretében született film a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, és azóta sorra gyűjti a díjakat, Varsóban, Arrasban, Thesszalonikiben, és legutóbb a németországi Mannheimben.

A rendező és forgatókönyvíró-társa a Filmhu podcast vendégeiként meséltek fesztiválos fogadtatásról, a nemzetközi közönség reakcióiról és arról is, hogy mit keresett a filmjükben egy kitömött medve. Ennek kapcsán szóba került romániai medveriasztás, halottnak tettetés, és elmagyarázták azt is, mire jó egy vérmedve és mire a málnászó medve.

Előjöttek személyes élmények, például egy szovátai matematika tanár alakja, akit mind Moldovai Katalin, mind a filmben Margitot alakító Szász Anna ismert fiatal korában, és akit Halálnénak neveztek. Ő például olyan tanár volt, aki alkalmazott testi fenyítést, beleverte a diákok fejét a táblába, ha nem tudták a képletet. Volt, hogy be is tört a tábla.

Elfogy a levegő

De Moldovai Katalin számára nem az oktatás állapota, inkább olyan témák voltak fontosak, amikor a filmet írta, mint a szabad önkifejezés határai, a csoportdinamika, vagy az, mi történik egy csoport, közösség résztvevőivel, amikor a félelem beszűrődik a mindennapjaikba.

A rendező készített interjút a film alapötletét adó, megtörtént eset főhősével, Adela Stannal, a beszélgetést lefordította forgatókönyvírót-társának is, és adásunkból kiderül az is, hogyan lett Ana karaktere jóval csendesebben lázadó figura, mint a való életben Adela, aki tipikus harcos, önmagáért kiálló alkat, soha nem rejti véka alá a véleményét. “Nem fért meg jól Ana karakterével, amikor mégis csak robbant” – fogalmaz Palóczi Zita a forgatókönyv fejlesztésének tanulságaival kapcsolatban.

Hogyan látják az alkotók, Ana tipikus „erős nő”? Annyi biztos, hogy a történet során soha nem zuhan össze, nem uralkodnak el rajta az indulatok és nem borul meg. Moldovai szerint az ember megtanulja, vannak olyan élethelyzetek, amiben nem omolhatunk össze, és ez látszik Anán is. Abban mindannyian megegyeztünk, hogy lehet csendesen lázadni, de vajon lehet-e eredményt is elérni ezzel a fajta csendes lázadással?

Az erdélyi Szovátán nevelkedett Moldovai, egy olyan fürdővárosban, amelynek két arca van: egy zsongó nyári és egy téli, amikor teljesen üres a település. Moldovai Katalin tervei szerint a következő filmje egy itt játszódó, fürdőtelepi történet lesz kicsit humorosabbra hangolva, mint az Elfogy a levegő.

A podcast meghallgatható a lenti lejátszóra kattintva, elérhető a népszerű podcast alkalmazások keresztül, illetve ezeken a felületeken találod meg az adásainkat: Spotify, iTunes és Google.