Sándor Pál bohém komédiásokról szóló rendezése, a Vándorszínészek a hazai premier után mintegy négy hónappal küföldi közönség előtt is bemutatkozhat. A 19. század vidéki Magyarországán játszódó, humorral és romantikával egyaránt megspékelt road movie kissé ütődött figuráit olyan színészek keltik életre, mint Martinovics Dorina, Mohai Tamás, ifj. Vidnyánszky Attila, Nagy-Kálózy Eszter, Gáspár Sándor, Hegedűs D. Géza és Rudolf Péter.

Budapest Noir (Gárdos Éva, 2017)

Kondor Vilmos bűnügyi regényének történetét veszi át Gárdos Éva tavaly elkészült adaptációja, a regénnyel azonos című Budapest Noir. A 30-as évek Budapestjének füstös utcái apa és fia, Ragályi Elemér és Ragályi Marci képein kelnek életre, a két főszerepre pedig Tenki Rékát és Kolovratnik Krisztiánt választotta a sanghaji bemutatón személyesen is részt vevő rendező.

Szintén a tavalyi év hazai filmtermését képviseli Vranik Roland számos külföldi fesztivált megjárt és fontos díjakkal elismert drámája, a legutóbb Buenos Airesben egy politikai témájú filmeket felvonultató szemlén jutalmazott Az állampolgár. A minimalista stílusban készült film követnivaló érzékenységgel mutatja be a migráció különböző stádiumait, egy nem mindennapos szerelmi szállal bonyolítva tovább a képletet.

Az állampolgár (Vranik Roland, 2017)

Mundruczó Kornél a 2017-es Cannes-i Filmfesztiválon debütáló mozija, a Jupiter holdja is Kínába megy. A nemzetközi közönséghez a filmfesztiválokon kívül számos külföldi moziforgalmazón keresztül is eljutott film egy különös barátság történetén keresztül foglalkozik a megváltás, vagy a csoda lehetőségének, pontosabban lehetségességének kérdéseivel.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap. Címlap: Jupiter Holdja (Mundruczó Kornél, 2017)