30 országból érkezett több mint 100 filmet vonultatott fel az argentin főváros nemzetközi seregszemléje, a Festival Internacional de Cine Político május 17-23. között. Az argentin Nemzeti Film és Audiovizuális Művészetek Intézete (INCAA) támogatásával megrendezett filmfesztiválon először nyert magyar film, a szakmai zsűri Vranik Roland Az állampolgár című alkotásának ítélte a fődíjat. A Fekete kefe és az Adás című filmeket is jegyző Vranik Roland legutóbbi rendezése, forgatókönyvét Vranik Roland és Szabó Iván (Vespa, Viharsarok), az SZFE tanára közösen írta. Az állampolgár világszerte sikerrel szerepel a filmfesztiválokon, a portugáliai Fantasporto-ról a legjobb forgatókönyv, a kaliforniai Cinequest filmfesztiválról a legjobb dráma díját hozta el.

Az állampolgár: Migráns premier plánban

Vranik Roland új moziját nem a migránsválság ihlette, az ötlet már az egész Európát érintő események eszkalálódása előtt megszületett, az elkészült film azonban profetikusnak bizonyult. Fontos, megosztó és komplex témáról szól, így merész vállalás...TOVÁBB A KRITIKÁHOZ

Vranik Roland filmjét az egyetemisták zsűrije díjazta Hágában, Várnában megkapta az Arany Aphrodité fődíjat, Saitamában pedig a zsűri különdíját. A Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon Az állampolgár nyerte a legjobb női – Máhr Ágnes – és a legjobb férfi alakítás – dr. Cake-Baly Marcelo amatőrszínész – díját is, továbbá a legjobb film és a legjobb rendező díját. Torontóban és nemrég Chicagóban is megnyerte az Európai Uniós Filmfesztivál közönségdíját és legutóbb a Macedón Cinematheque filmfesztiválján kapta meg a fődíjat. Az állampolgár amerikai forgalmazója, ArtMattan Productions júliusban New York kultmozijában, a Metrograph-ban tűzi műsorra a magyar alkotást.

Forrás: Filmalap