Jövőre ötödszörre rendezik meg a Friss Hús rövidfilmfesztivált, amely 2017. március 29. és április 2. között lesz Budapesten. A szervezők 2015. január után készült nemzetközi és magyar rövidfilmekből válogatják ki a fesztivál programjában vetítendő filmeket. A Friss Hús elsődleges célja a legújabb magyar és nemzetközi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum építése, ahol a visszajelzést kereső alkotók közönség előtt mutathatják meg alkotásaikat. A vetítések rendre telt házasak és jelentős szakmai és sajtóvisszhangot keltenek.

Deák Kristóf: Mindenki

A Friss Hús magyar válogatásának filmjei eredményesen szerepelnek világszerte. Az 2016-os Friss Hús különdíjának nyertese, Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje sorra halmozza a nemzetközi fesztiválsikereket, és az Oscar-jelölés előtti utolsó állomásra is elért: felkerült a szűkített tízes listára. Cannes-ban pedig Andrasev Nadja filmje, a szintén a Friss Húson bemutatkozó A nyalintás nesze című animációja nyert díjat.

A rövidfilmfesztivál látogatottsága évről évre bizonyítja, hogy a sokszor mostohán kezelt rövidfilmek széles körű érdeklődésre tartanak számot. Ahogy tavaly is, az animációs és az élőszereplős filmeket külön kategóriába lehet nevezni: a fesztivál utolsó napján három (magyar élőszereplős, magyar animációs, és nemzetközi élőszereplős és animációs) fődíjat osztanak ki.

A legjobb magyar élőszereplős és a legjobb magyar animációs rövidfilm fejenként 500.000 forintos pénzdíjat nyer.

A nevezés feltételei: műfaji és technikai megkötés nincs, a film maximum 35 perces játékidővel rendelkezik, 2015. január után készült, és korábban nem nevezték a filmet a Friss Hús rövidfilmfesztiválra. A nevezési határidő 2017. január 20., a nevezési díj 4500 forint filmenként. Nevezni a Friss Hús hivatalos oldalán lehet.

Forrás: Daazo.com