A Mindenki sikersorozata tavaly télen indult, hazai bemutatója a Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon volt, utána pedig több nemzetközi fesztiválon is jutalmazták. Torontoban és Lillében közönségdíjas lett, és két Oscar-kvalifikáló fesztiválról is díjjal érkezett vissza: a tokiói Short Shorts filmfesztiválon elnyerte a nemzetközi rövidfilm-kategóriájának fődíját, a közönség-díjat, és a nagydíját is, a Chicagói Nemzetközi Gyerekfilmfesztiválon (amely az egyetlen Oscar-kvalifikáló gyerekfilmes fesztivál a világon), pedig a legjobb kisfilm díját.

Deák Kristóf a tokiói fesztiválon

1991-et írunk. A tízéves, visszahúzódó Zsófi új iskolába kerül. Eleinte persze minden furcsa és idegen számára, de hamar megtalálja a helyét: felveszik az iskola híres kórusába, és barátra is talál az osztály hangadója, Liza személyében. Hamarosan azonban a lányok olyan súlyos kérdésekkel szembesülnek, amelyek egy felnőttet is nehéz helyzetbe kényszerítenének. A kórusvezető tanár, Erika néni nem válogat a módszerekben, ha a kórus sikeréről van szó – a gyerekek végül mégis megtalálják a legjobb választ a helyzetre. 

Az animációs kategóriában két éve hasonló sikereket ért el Bucsi Réka Symphony no. 42 című kisfilmjével, élőszereplős felterjesztésre azonban évtizedek óta nem volt példa: Szabó István Koncert című kisfilmje került fel utoljára a listára 1963-ban - ebből később jelölés is lett. (Szabó István kisfilmjét itt lehet megnézni.) A film főszereplője Szamosi Zsófia, akit főleg A martfűi rémből, a Terápia című sorozatból, és számtalan színházi szerepből lehet ismerni, a gyerek főhősöket pedig Gáspárfalvi Dorka és Hais Dorottya alakítják. Az operatőr Maly Róbert, a zenét pedig Balázs Ádám szerezte, a filmet a Meteor Filmstúdió gyártotta, és a Daazo forgalmazza.

A tokiói siker után idén nyáron találkoztunk Deák Kristóffal, és a frissen jött sikerről, a gyerekekkel való közös munkáról és a zenéhez való kötődéséről beszélgettünk, ebből idézünk most:

„Az egyik fő inspirációm a Mindenkivel kapcsolatban az a gyerekkori élmény volt, amikor egy zene hallatára libabőrös lettem, és tényleg egy másik szférába kerültem, annyira erősen hatott rám. Szerintem gyerekként a legerősebb élmény a zene, emlékszem, amikor a Rókatáncot először hallottam, legalább tízszer visszatekertem a kazettás magnón, azért is került be a filmbe. Nem voltam sajnos állandó kórustag, néha énekeltem ugyan, de ez is egy beteljesületlen vágyam volt. Talán ezért is fogott meg ez a történet."

A 89. Oscar-díjátadót 2017. február 26-án tartják Los Angelesben, a jelöltek listáját január 24-én teszik közzé.