A szemle műsora versenyprogramból, bemutató programból, információs vetítésekből, illetve egyéb kiegészítő programokból áll.

Általános nevezési feltételek:

Nevezni minden szekcióban két évnél nem régebben készült, magyar és magyar koprodukcióban készült, magyar nyelvű, vagy magyar felirattal ellátott, a magyar filmszemlére még nem nevezett, ill. nem előzsűrizett filmmel lehet (átvágott, újraforgatott, stb. filmek nevezését nem tudjuk elfogadni!).

Versenyben csak magyar, illetve az érvényben lévő Mozgóképtörvény ide vonatkozó paragrafusa alapján magyarnak minősülő filmek vehetnek részt, a Filmiroda besorolása alapján.

A Szemlén a filmek 35mm-es vagy Beta SP változatban vetíthetők.
A MOM moziban a játékfilmek esetében a bemutató vetítésre digitális formát – 3 teremben Digital Cinema DCI kópiákkal, valamint a további versenyprogramoknál szükség esetén Blue Ray formátumot is tudunk biztosítani.
Televíziós filmek vetítésére HD Cam, DigitBeta lejátszásra is lesz lehetőség 1-1 teremben, szükség esetén, a nevezések függvényében.

A filmeket az alábbi szekciókba lehet nevezni:

Játékfilm
TV-film
Kisjátékfilm
Nem fikciós film (dokumentum, tudományos-ismeretterjesztő, stb.)

Nevezési határidő minden kategóriában postán és egyéb úton küldött anyagok esetében is: 2009. november 20.

A HATÁRIDŐN TÚL BEÉRKEZETT NEVEZÉSEKET NEM VESSZÜK FIGYELEMBE!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy nevezésnél a műfaji kategóriák meghatározása az alkotó, és/vagy producer felelőssége, az előzsűrik nem sorolhatnak át.

Részletes nevezési feltételek kategóriánként

Játékfilm

Az egészestés játékfilmek (min. 70 perc) VERSENYSZEKCIÓBAN vagy BEMUTATÓ SZEKCIÓBAN kerülnek bemutatásra, illetve ezekbe a kategóriába nevezhetők.

A játékfilmek versenyszekcióba kerüléséről, illetve szemlén való bemutathatóságáról – amennyiben a nevezett filmek száma indokolja - előzsűri dönt. A versenyszekcióba kerülő filmek mennyiségét a szemletanács a beérkező nevezések számának ismeretében határozza meg.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a részben közpénzből készült játékfilmek – amelyek bemutatásra kötelezettek és a pályázáskor már bizonyos előminősítésen átestek, - a nevezéstől és az előzsűri döntésétől függően a filmszemle programjába bekerülnek.
A többi – film- és televíziós szakmai előminősítésen át nem esett egészestés - játékfilm nevezését előzsűri fogadja el, sorolja be versenyszekcióba, és dönt a Szemlén való bemutathatóságáról. Ezen produkciók információs programban való részvétele sem feltétlenül garantált.

Az előzsűri számára a dvd leadási határideje legkésőbb 2009 december 1. /4 példányban/.

A játékfilmes előzsűri döntését legkésőbb 2010. január 5-ig tesszük közzé elektronikus formában információs csatornáinkon (magyar.film.hu, MMK honlap, szövetségi hírlevél.)

A játékfilmek vetítési kópiájának leadási határideje 2010 január 22. A Szemle programjában csak az a játékfilm vehet részt, amelynek vetíthető kópiáját (35mm vagy Beta SP kazettáját a produkció leadta a Szervezőknek (CINEMA-FILM, 1145 Bp.Gyarmat u. 36.)
A hiányosan illetve tévesen kitöltött nevezés (különösen a film hordozójára, hosszára vonatkozó téves vagy hiányos adatok), a filmek határidőn túli leadása miatt a film programba beosztását nem garantáljuk, a film kizárja magát a szemle vetítési lehetőségeiből!

A programban szereplő játékfilmek dialóglistáit angol és magyar nyelven 3-3 példányban 2010 január 11-ig kérjük eljuttatni a Magyar Filmunióba (VI. Városligeti fasor 38. II. em.).

Kérjük külön jelezni, ha a versenyfilmből vetíthető angol feliratos kópia vagy egyéb hordozó rendelkezésre áll. Ebben az esetben elegendő egy példány magyar nyelvű dialóglistát leadni.


TV-film

A tévéfilmek kategóriájának versenyébe 2008-2009-ban készített, minimum 50 perces hosszúságú, fikciós filmek nevezhetnek. Sorozatok esetén egy epizód nevezhető. Azok a tévéfilmek, melyek korábban már indultak a Filmszemlén, még egyszer más kategóriában sem nevezhetők, (még az egymást követő években sem.).

A még be nem mutatott művek esetében a nevezőnek rendelkeznie kell a bemutatás jogát bíró tévétársaságnak a versenyben való részvételt engedélyező nyilatkozatával. 

A tévéfilmeket – szükség esetén - előzsűri válogatja versenybe.
Az előzsűri részére a filmeket a pontosan kitöltött nevezési lappal együtt DVD-n 4 példányban kell leadni. (lásd általános nevezési feltételek)

Nem fikciós filmek és kisjátékfilmek:

Egy alkotó, kategóriánként (nem fikciós, illetve kisjátékfilm) maximum két filmet nevezhet.

Ugyanaz az alkotás csak egy kategóriába nevezhető!

A nem fikciós filmeket az alábbi kategóriákba kérjük besorolni:
- Dokumentumfilmek
- Tudományos-ismeretterjesztő filmek

Az előzsűri részére a filmeket a pontosan kitöltött nevezési lappal együtt, DVD-n 4 példányban kérjük leadni.

Csak a mű végleges változatát fogadjuk el. Utólagos módosítást a Filmszemle Tanács nem fogad el. Téves adat közlése a filmet kizárhatja a versenyből.

A döntést legkésőbb 2010 január 5-ig tesszük közzé információs csatornáinkon (magyar.film.hu, MMK honlap, szövetségi hírlevél.)

A versenybe került nem-fikciós-, rövid-  és tv-filmek bemutató kópiáját/kazettáját 2010 január 11-ig kell leadni. A Szemletanács csak abban az esetben biztosítja a vetítést a külföldieknek, ha a megadott határidőig a produkció angol feliratos anyagot is lead.

A versenyprogramba leadott filmkópiák/kazetták (műszaki kép- és hangminőség) ellenőrzésen fognak átesni, hogy a vetítési követelményeknek megfelelnek-e. Az ellenőrzést a HSC és a HAES két-két delegált képviselője végzi el.
Nem megfelelő műszaki alapkövetelmények esetén (ld. televíziós műszaki sugárzási követelményrendszer) a produkció - az előzsűri versenybe válogató döntése ellenére - kizárásra kerül.
Csak az alábbi képformátumú filmek vetítése lehetséges:
Hagyományos TV-formátum: 4:3 (1:1.37)
HDTV formátum: 16:9 (1:1.78)
Filmes formátumok: 1.85 és 2.39

A Filmszemlén a kiemelt információs vetítések programját - a Filmszemle Tanáccsal egyeztetve - a Szervező Bizottság elnöke állítja össze, ezek között bemutatásra kerülnek a legjobb főiskolás és animációs filmek.

A nevezési lapok, a katalógushoz szükséges információk és film-adatlapok letölthetőek a www.magyar.film.hu, www.magyarfilmszemle.hu  illetve www.mmka.hu honlapról.

LETÖLTHETŐ NEVEZÉSI LAP

INFORMÁCIÓ A KATALÓGUSRÓL

A nevezési lapokat 2 példányban, eredeti aláírással a következő címre kérjük eljuttatni (a filmekkel együtt):

Magyar Filmszemle – Hermann Krisztina
1068 Budapest, Városligeti fasor 38. II. 43. (342-4760)

A produkcióknak a nevezéssel egy időben (2009. november 20.) a filmek anyagait (adatlap, filmográfia, jelenet fotó, rendezői portré) a szemle nyomtatott és online kiadványaihoz le kell adniuk a katalógus szerkesztőségéhez  (Montázs 2000 – Film-Link Kft., 1074 Bp. Hársfa u. 40. Tel: 461-0844, fax: 461-0845, mobil: Varga Tamás: 06/20-974-0045, e-mail: guide@chello.hu), függetlenül attól, hogy a produkció versenybe vagy bemutató szekcióba lett nevezve.

INFORMÁCIÓS CSATORNÁK:

FILMHU, MMK honlap, szövetségi hírlevél.

KÉRJÜK, HOGY A PRODUKCIÓK MUNKATÁRSAI FOLYAMATOSAN KÍSÉRJÉK FIGYELEMMEL A FENTI CSATORNÁKON MEGJELENTETETT INFORMÁCIÓKAT ÉS KÖZLÉSEKET, MERT KÜLÖN ÍRÁSBELI ÉRTESÍTÉST (VERSENYBE KERÜLÉS, PRODUCERI TÁJÉKOZTATÓ, KATALÓGUSHOZ LEADÁSI HATÁRIDŐK, HELYSZÍNEK, STB.) NEM KÜLDÜNK!

A Filmszemle Tanács nevében:
Hermann Krisztina
ügyvezető titkár

Budapest, 2009 október 29.