A Lincoln Center és a New York-i Modern Művészeti Múzeum szervezésében jött létre az 53. New Directors/New Films fesztivál, amelyet április 3. és 14. között tartanak meg. A közlemény szerint a rendezvény a jelenünkhöz szóló és a mozi jövőjét előrejelző filmkészítőket ünnepli, akik váratlan módokon tágítják a filművészet határait.

Az idei válogatásba 25 egész estés és 10 rövidfilm került be: a Magyarázat mindenre című filmnek ez lesz a második amerikai fesztiválszereplése Chicago után, a Pákozdi Ágnes által fényképezett grúz-svájci Rigó, rigó, szederinda is először lesz látható New Yorkban.

Az 53. ND/NF nyitófilmje a Berlinalén debütált A Different Man lesz, amelyért a legjobb főszereplőnek járó Ezüst Medvét nyerte el Sebastian Stan. Vetítik továbbá a Karlovy Varyban fődíjat nyert bolgár Blaga leckéit, Berlinben a legjobb első film díjával kitüntetett vietnámi Cu Li Never Criest.

Rigó, rigó, szederinda

Több mint 30 ország filmjeiből áll össze a program, Berlin mellett Cannes-ban, Locarnóban, Szarajevóban és a Sundance-en díjazott alkotások is helyet kaptak. Reisz Gábor filmje révén egy velencei győztes, a Rigó, rigó, szederinda miatt pedig a miskolci CineFest egy díjazottja is ott lesz a fesztiválon. A teljes filmlista itt böngészhető.

A fesztivál célja, hogy a közönség felfedezhesse a tehetséges filmkészítők új generációját, az elmúlt évtizedekben itt mutatkozott be a New York-iaknak többek között Agnieszka Holland, Denis Villeneuve, Lynne Ramsay és Wog Kar-wai.

"Az idei válogatás nagyszerű tárlatát adja a kalandnak, a bátorságnak és az ambíciónak. Az új rendezők legfrissebb osztálya a filmnyelv ötletes felhasználásával olyan alkotásokat készít, melyek az örömet és a szeretetet ünneplik, miközben fájdalmakra, konfliktusokra és közös emberi természetünkre is reflektálnak. Kreativitásuk mély belátást és inspirációt testesít meg, megerősítve a mozi relevanciáját és alapvető helyét a jelenünkben” – mondta el a válogatásról La Frances Hui kurátor.