Idén 12 film került az ArteKino válogatásába és az ARTE gondoskodott róla, hogy területi és műfaji értelemben is egy színes, és tartalmas keresztmetszetet mutasson a fiatal európai alkotók jórészt más formában beszerezhetetlen, korábban csak fesztiválokon vetített műveiből. Ne számítsunk tehát szuperhősökre, giccses szappanoperákra, az idei ArteKino programjában is hús-vér emberek valódi konfliktusai dominálnak. Mindegyik mű olyan kérdéseket feszeget, melyek korunk filmeseit leginkább foglalkoztatják.

A magyarhangya nem csak azért segít az ArteKino Filmfesztivál népszerűsítésében, mert e formátum kifejlesztésében tevékenyen is szerepet vállalt, (lásd Scope 50 és Scope 100 projektek) hanem mert a fősodorral szemben állított eme alternatívában (is) sokkal több a gondolat, a kreativitás, az empátia.

Nocturnal

Az idei felhozatalban szerepel Ivan Ikic Oasis című filmje, ami nem a világhírű zenekar történetét, hanem három mentálisan sérült fiatal szerelmi háromszögét meséli el, de műsoron lesz a Nocturnal című angol dráma is, melyben Cosmo Jarvis újra bebizonyítja, hogy a Lady Macbeth-ben nem hiába figyeltünk fel lebilincselő tehetségére.

Az ArteKino Filmfesztivál december 1-én indul ezen a platformon. A filmek egész hónapban, ingyenesen nézhetők a „készlet erejéig.” A programról hamarosan részletesen is beszámolunk majd.

Forrás: magyarhangya / Címlapfotó: Oasis