November 18-án érkezik az HBO GO és az HBO kínálatába Kőrösi Máté elsőfilmes rendező mozifilmje, a Dívák. Az elsőre könnyed hangulatú, már-már feel good dokumentumfilm olyan generációs kérdéseket feszeget, mint hogyan befolyásolja az életünket a social media, miképpen birkóznak meg a mai tinédzserek a mindennapok kihívásaival vagy épp milyen tanulási lehetőségek kapnak azok a fiatalok, akik kibuknak az iskolából.

Máté, a fiatal rendező diplomafilmjéhez keres témát, amikor rátalál egy különleges gimnáziumra, ahol kallódó tinédzsereket készítenek fel az érettségire. Itt találkozik Szanival, Tinával és Emesével, a suli Díváival. Máté hamar felismeri, hogy egy fiatal srác számára komoly kihívásokat tartogat, ha egy kamerával a kezében közel szeretne kerülni három húszéves lányhoz. Minél többet tud meg róluk, annál több kérdés fogalmazódik meg benne. Vajon mit rejt a tökéletes sminkjük? Tényleg ilyen könnyed az életük? Ahogy a lányok megnyílnak a kamerának úgy halványodik sminkjük védőrétege. Félelmeik és álmaik felismerése és megosztása lassú átalakulást vált ki nemcsak a Dívákban, hanem a rendezőben is.

 

A Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon nagy sikerrel vetített filmet már most dicsérik a kritikusok. A ScreenDaily cikke kiemeli, hogy „igazi közönségkedvenc, intelligens és nagy szíve van” illetve „nagyon kedves kis film, tele humorral, empátiával és éleslátással”. A Cineuropa kritikusa szerinta vágás gyors és nagyon mozgékony, az egyes jelenetek vagy felvételek gyakran csak néhány másodpercig tartanak, tudatosan utalva a YouTube vagy a TikTok videók esztétikájára.”

A film Magyarországon elsőként a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon debütál november 9-én, majd az HBO GO-ra és az HBO-ra november 18-án érkezik.

Forrás: HBO