Valószínűleg minden filmbolond az álmából felverve is tudna idéni a Casablanca, a Szárnyas fejvadász vagy a Ponyvaregény jeleneteiből. Habár a legtöbb ember számára az amerikai filmkultúra jelenti az elsődleges kikapcsolódást (és inspirációt), mégis az a helyzet, hogy Hollywood fordulatokban gazdag története még az elkötelezett cineflek számára is nagyrészt ismeretlen.

Az amerikai film rövid története arra vállalkozik, hogy vázlatos, de átfogó képet adjon az amerikai film közel százharminc éves történetéről, annak legjelentősebb klasszikusain keresztül bemutatva izgalmas árnyalatait: a stúdiórendszer „aranykorától” egészen az olyan jelenségekig, mint a nagy ívű változásokkal járó hollywoodi reneszánsz vagy a kilencvenes években berobbanó függetlenfilmes hullám, aminek leghíresebb alakja Quentin Tarantino volt.

Lichter Péter filmes alkotóként és szakíróként is a legtermékenyebbek közé tartozik hazánkban, az elmúlt öt évben nyolc filmes témájú könyve jelent meg. Az „52 filmes” sorozatában különböző tematikák mentén (kult, hátborzongató, humoros) elemzett filmeket, a Kubrick-akció című regényének főhőse egy pornómozi gépésze, aki nagy bajba keveredik, miután különös mozifilmeket kezd el gyártani gondolatait közvetlenül a filmszalagra másolva.

Legújabb könyve kapcsán a Filmhu podcast vendége volt Lichter Péter, akivel bő egy órában beszéltünk az amerikai filmtörténethez fűződő viszonyáról, elmondta, miért a Hátsó ablakot tartja a legjobb Hitchcock-filmnek, miért A sötét lovagról szól az utolsó fejezet, és arról is mesélt, fél-e attól, hogy néhány év múlva már a mesterséges intelligencia által írt könyvekkel kell versenyeznie.

Ha szeretnéd megnyerni Az amerikai film rövid története című kötetet, válaszolj az alábbi kérdésre:

 

Az alább amerikai rendezők közül melyikről NEM írt portrékönyvet Lichter Péter?

A) Steven Spielberg
B) Steven Soderbergh
C) Wes Anderson

A helyes válaszokat 2023. június 5., hétfő éjfélig várjuk a dns.vrg@gmail.com e-mail címre. A tárgyban tüntesd fel: Lichter-játék. A győzteseket emailben értesítjük.