A Filmalap Filmipari Képzési Programja keretében 2016-ban bevezetett pályázati lehetőség célja a hazai filmiparban mutatkozó szakemberhiány hatékony és gyors orvoslása, valamint a filmgyártás versenyképességének biztosítása és a munkahelyteremtés. Az aktuális piaci igényeket figyelembe vevő pályázat célja a magas szakmai színvonalú, intenzív és gyakorlatorientált képzési programok támogatása.

Az egyedi pályázatok benyújtásának határideje március 1., az elbírálás folyamatos, a támogatás szelektív. A pályázatokat a Filmalap ezúttal díszletrajzoló, felvételvezető / location manager, kellékes, naplóvezető, produkciós asszisztens, rendezőasszisztens, vágóasszisztens és világosító szakterületekre várja.


A Filmalap támogatásával különböző oktatási intézményekben már 21 képzés valósult meg, 16 szakmában, többek között segédoperatőr (focus puller), vágóasszisztens, naplóvezető és storyboard rajzoló. A támogatott képzéseket mintegy 200 fiatal pályakezdő és pályamódosító végezte el, legtöbbjük ma már a filmszakmában dolgozik, jelenleg is 80 fő jár támogatott képzésekre.

A Filmalap működési tapasztalata, valamint filmipari szereplőkkel és oktatási intézményekkel történő egyeztetések alapján kezdeményezte 2016-ban a filmszakmai képzési hozzájárulás bevezetését, mely a Filmipari Képzési Program forrása lett. Az újítás értelmében minden magyarországi produkció a teljes költségvetésének 0,5%-ával, de legfeljebb 15 millió forint mértékben hozzájárul a magyarországi filmes képzés fejlesztéséhez. Az évi 150-180 millió forint nagyságrendű összegből a Filmalap a filmes oktatással foglalkozó szervezetek filmes szakalkalmazotti képzéseit támogatja.

A Filmalap által támogatott képzések a kedvezőbb tandíjaknak köszönhetően széles kör számára elérhetőek. További részleteket a filmszakmai képzési pályázatról itt olvashat. Bővebb információt a szakmákról a Filmesgyakornok oldalon, illetve a Filmalap Youtube csatornáján található.

borítókép: werkfotó az Apró mesék forgatásáról (Skuta Vilmos)