Több mint 400 nevezés érkezett idén az ország egyetlen nemzetközi operatőri seregszemléjére, melyet immár hatodik alkalommal szerveztek meg Zsigmond Vilmos szülővárosában. A válogató zsűri munkája után végül 8 nagyjátékfilm, 19 rövid-, 7 kísérleti- és 14 dokumentumfilm mérettette meg magát a világ minden tájáról, többek között Ausztráliából, Spanyolországból, Belgiumból, Mexikóból, és természetesen Magyarországról. A filmek többsége a hétköznapi valóság morális problémáira reflektál hol reális, hol álomszerű megközelítésben.

A fesztivál díjazottjai és zsűritagjai

A versenyprogram 1500 percnyi vetítési időt ölelt fel, emellett több versenyen kívüli tematikus sorozattal, délelőttönként pedig szakmai beszélgetésekkel várták a nézőket. Esténként a csillagos ég alatt, szabadtéren is lehetett mozizni, ahol az elmúlt évek magyar filmsikereiből válogattak.

A fesztivál fődíját a Félhomály című magyar dokumentumfilm operatőrének, Ezequiel Salinasnak ítélte oda a zsűri. A nagyjátékfilm kategóriában megosztott első helyezést értek el: a Természetes fény című magyar alkotás Dobos Tamás operatőri munkájával, valamint az Animals című belga film, melynek operatőre Frank van den Eeden.

A kisjátékfilmek közül a Réder György által fotografált Gyere című alkotást tartották kiemelkedőnek. A kísérleti filmek kategóriájában az Otra Luna című spanyol film aratott sikert Juanma F. Pozzo operatőri munkájának köszönhetően.

Hudák Dániel, a legjobb fiatal operatőr

A Mesék a zárkából című dokumentumfilm Kürti István és Nagy Zágon operatőri munkájával két elismerést érdemelt ki, megkapta a Kritikusok díját, valamint a dokumentumfilmes kategória első helyezését.

A fesztivált szponzoráló Vision Team és a Special Grip Hungary legjobb fiatal operatőrnek járó díját Hudák Dániel kapta az Elmegyek és a Mama büszkesége című filmekben nyújtott operatőri teljesítményéért. Szeged Város díját a Michal Dymek által fotografált Sweat, egy sikeres lengyel influenszerről szóló dráma nyerte.

A hat tagú szakmai és háromtagú kritikus zsűri mellett ebben az évben is szavazott diákzsűri. A fiatalok a Willing To Go There című rövidfilm operatőrét, Ludovica Isidorit választották a legjobbnak.

Grunwalsky Ferenc az életműdíjjal

A Magyar Filmoperatőrök Egyesületének (HCA) díját Galambos Eszter kapta A baleset című filmért. Külön elismerésben részesítette a zsűri az And the Night Remained című szlovén kisjátékfilmet, melyet Andraž Žigart operatőr fényképezett, valamint a Tobi színeit Táborosi András operatőri munkájáért. A kritikus zsűri dicsérő oklevelét a Friends and Strangers című ausztrál nagyjátékfilm kapta, melynek operatőre Dimitri Zaunders volt.

A fesztivál idei életműdíját Grunwalsky Ferenc vehette át. A 80. évébe lépő Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr a magyar filmélet egyik legsokoldalúbb, legkísérletezőbb kedvű irányadó alakja, Jancsó Miklós barátja és munkatársa, a Pepe-Kapa filmek jó részének operatőre. 70-nél több film fűződik a nevéhez operatőrként, rendezőként vagy forgatókönyvíróként. Filmjei számos alkalommal nyerték el a Filmszemle és a Filmkritikusok operatőri - vagy nagydíját.

címlapkép: Nagy Zágon operatőr díjat kap Pozsonyi Jankától, a Filmhu újságírójától