A film főszereplője az amerikai Maomi, aki a hatvanas években a társadalmi konvenciókra fittyet hányva nevelte a gyerekeit a világ több pontján, egyszerre három férjjel. Nehéz gyermekkora és az iskolából való kimaradás után Maomi igazi világpolgár lett, 80 évesen pedig családjával együtt egy utolsó hosszú utazásra indul, hogy szembenézzen saját magával és a halállal - meg akarja keresni azt a helyet, ahol majd eltemethetik. Az élete vége felé közeledve szembe kell néznie a démonaival és a lányával, aki egy sötét titokkal szembesíti a gyerekkorából. Oláh Judit egy olyan nőről készített filmet, aki képes a traumáit erővé tenni.

Maomit a BDC Discoveries 2021 keretében fejlesztették, melynek végeredményeként 3 projektet díjaztak, köztük Oláh Juditét is: a Lightdox nevű svájci székhelyű sales agency legnagyobb nemzetközi potenciállal bíró projektjének járó díját kapta, amely 1000 Euro készpénzt és 1 év mentorálást tartalmazott. 

Most a Maomi a március 24. és 30. közötti prágai East Doc Platform keretében megrendezett East Doc Forum projektjei között szerepel - írta meg a Cineuropa. Ez a közép- és kelet-európai dokumentumfilmek legnagyobb koprodukciós, finanszírozási és forgalmazási platformja. Az East Doc Forum 12. kiadása során a filmesek és a döntéshozók egy kivétellel - egy férfi rendező munkája, amely azonban két női főszereplőre összpontosít - kizárólag női filmesek által készített alkotásokat fedezhetnek fel. Emellett az East Doc Forum és az azt kísérő Market gondosan összeállított válogatást kínál, amely az ukrajnai háborúra, a környezetvédelmi kérdésekre, valamint a nők által elszenvedett traumákra és visszaélésekre összpontosít.

Oláh Judit

A résztvevők az East Doc Forum előtt egy négynapos előkészítő workshopon vesznek részt, amely a rendezőknek és producereknek segít a vizuális anyag véglegesítésében, az értékesítési és terjesztési stratégia kialakításában, a kommunikációs és prezentációs készségek fejlesztésében, valamint a résztvevőknek inspiráló előadások, esettanulmányok, mesterkurzusok és panelek sorát kínálja, amelyek a dokumentumfilm készítés különböző aspektusait tárgyalják nemzetközi környezetben. Ezután következik csak a központi pitch, ahol 19 nagyjátékfilmes projektet és fejlesztés/korai gyártás alatt álló doku-sorozatot mutatnak be a nemzetközi döntéshozókból álló közönségnek, majd a folyamat a döntéshozókkal való visszajelző kerekasztal-beszélgetésekkel és személyes találkozókkal zárul.

Az East Doc Forumra kiválasztott projekteket egy évig követik és támogatják, ezzel lehetőséget adva a filmkészítőknek, hogy folytassák készülő filmjeik népszerűsítését, és új partnereket keressenek a legfontosabb európai dokumentumfilm-fesztiválokra és piacokra irányuló különböző delegációk révén.

Oláh Judit filmjé operatőre Gyuricza Mátyás, producerei Mátis Inez (Magyarország) és Annika Mayer (Németország). Előreláthatólag 2024-ben fogják bemutatni a filmet. Oláh Judit előző munkáját, a Viszatérés Epipóba című, gyermekkori iskolai traumákat feldolgozó dokumentumfilmet az HBO mutatta be.

Forrás: cineuropa
Címlapképen: Maomi