A Berlinale Talents idén ünnepli a 20. születésnapját, a Berlinale filmes tehetséggondozója az elmúlt két évtizedben majdnem 10 000 ember pályáját egyengette. 2022-ben február 12. és 17. között 200 tehetséget látnak vendégül, akik több mint 70 különböző országból gyűltek össze.

A 200 résztvevő a filmipar különböző területein dolgozik: színész, operatőr, rendező, vágó, kritikus, producer, forgalmazó, forgatókönyvíró, látványtervező, hangmérnök, zeneszerző is van a csapatban.

Oláh Judit dokumentumfilm-rendező legismertebb munkája a Visszatérés Epipóba, amely egy nagy vihart kavart újságcikk és a saját gyermekkori emlékei nyomán egy nyári gyerektábor sötét titkát kutatja, az ott elkövetett szexuális és más természetű abúzusok nyomába ered. Jelenleg a Maomi című dokun dolgozik, címszereplője a hatvanas években a társadalmi konvenciókra fittyet hányva nevelte a gyerekeit a világ számos pontján egyszerre több férjjel.

Vas Marianna az ELTE-n kezdte felsőfokú tanulmányait, a Bolognai Egyetem filmszakjának elvégzése után a nemzetközi DocNomads képzésen diplomázott le dokumentumfilm-rendezésből. Operatőrként és társrendezőként jegyzi a Wild Berries című rövid dokumentumfilmet, illetve operatőrként dolgozott a Spirits and Rocks: an Azorean Myth című doku elkészítésében.

A Berlinale Talents programjában az elmúlt években számos magyar alkotó részt vett, voltak köztük rendezők (Zomborácz Virág, Mundruczó Kornél, Reisz Gábor, tavaly Zurbó Dorottya és Varga Noémi), producerek (Osváth Gábor, Berkes Júlia, Nedeczky Dóra), vágók, operatőrök és színészek, és 2019-ben Tasnádi Zsófi látványtervező is.