A nemzetközi versenyprogramban 88, a magyarban 31, az online versenyprogramban pedig 76 film található. A filmek műfajonkénti csoportosításban a komáromi Monostori Erődben kerülnek majd a közönség és a zsűri elé. A különleges filmek kedvelői április 30-ig az interneten tekinthetik meg az online versenyprogram filmjeit.

Az előzsűri szerint érdemes lesz figyelni néhány filmre a későbbiekben. A játékfilmek közül ilyen lehet a dél-koreai-francia-vietnami koprodukcióban készült Tavaszi koan című film, amely az európai gondolkozással nehezen érthető keleti igazságokról, az útról és annak céljáról szól meseszerű egyszerűséggel. Minden okkal történik - ez a címe annak a namíbiai kisjátékfilmnek, amelyet Floria Schott rendezett, és amely egy jobb napokat is megélt balfácán tragikomédiáját mutatja be. Dan Curean román rendező Gone Wild című dokumentumfilmje a Duna-deltában élő elvadult lovak és a fogyó lélekszámú helyi közösség sorsazonosságát állítja fókuszba.

mediawave3 600

A hagyományosan erős animációs versenyből érdemes kiemelni Ana Nedeljkovic és Nikola Majdak szerb és szlovén filmesek Rabbitland című munkáját a tökéletes nyúl-demokráciáról, a répához jutás esélyeiről.

A magyar produkciók közül már most jelentős visszhangot kapott Ferge Roland kisjátékfilmje, az El, Nagy Dénes filmadaptációja, a Lágy eső, Bucsi Réka animációs filmje, a Symphony No.42, és Sós Ágnes Szerelempatakja.

mediawave4 600

A hazai filmfesztiválok közül először nyílik lehetősége a nagyközönségnek az interneten is megtekinteni az Úton kategória filmjeit. Március 1-én indult, és április 30-ig tart a Mediawave új kezdeményezése, az Online Filmfesztivál. A honlapon megtekinthető 76 filmre március 31-ig szavazni is lehet, a szavazók között pedig a Mediawave Együttlét szellemiségének megfelelő ajándékokat sorsolnak ki.

Részletes információk a Mediawave honlapján