A 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál filmjei, amelyek a Cinego válogatásában december 18-áig elérhetőek: 

Emlékek őrei (r. Trencsényi Klára)

Egy bensőséges utazás Kelet-Európától Indiáig és Izraelig – a diszkrimináción, az identitáskeresésen és az utolsó cochini zsidók varázslatos történetén keresztül. A filmet követően Trencsényi Klára rendezővel Kenesei Marcell fesztivál igazgató beszélget a forgatásról, identitáskere­sésről.

Fekete Notesz: I. – Vivian (r. Shlomi Elkabetz)
Fekete Notesz: II. – Ronit (r. Shlomi Elkabetz)

Aki látott már izraeli filmet, az valószínűleg találkozott Roni Elkabetz-el, a csodálatosan szép és tehetséges színésznővel, aki fájóan korán halt meg tüdőrákban. A Cannes-ban is bemutatott film testvére, Slomi Elkabetz vallomás-levele nővéréhez. Egy kitelepített zsidó-arab család intimitásába invitál bennünket egy képzeletbeli történetben, ahol egy testvérpár a múltat és a jelent felidézve szembeszáll a könyörtelen jövővel.

Emlékek őrei

Nyári éjszakák (r. Ohad Milstein)

A film Milstein hatéves fiáról szól, az ő agyába kukucskálunk be. A történet az iskola első napját megelőző estén kezdődik, és miközben a gyerek apja ágyában próbál elaludni, korához képest nagyon kemény kérdéseket tesz fel az életről, a halálról és Istenről. Innentől egy furcsa egyveleg valóság és álom, tudat és tudattalan között. Nem csak szülőknek!

Almák és narancsok (r. Yoav Brill)

Szex, hóra, rock and roll! A hatvanas évek a kibucokban is a hatvanas évek volt – a szabad életmód, a napsütés és az ingyen szállás vonzotta a külföldi önkénteseket, akikkel együtt érkeztek a drogok, az alkohol, a vegyes házasságok zsidók és nemzsidók között. A rendező skandináv, angol volt önkéntesekkel beszélgetve hozza vissza ezt a különleges időszakot.

A Hegedűs a háztetőn útja a szélesvászonig

Emberszag (r. Harangi Mária és Pálos György)

Szép Ernő életének és költészetének valódi mélységei elevenednek meg az író Emberszag című regényének új, Ferencz Győző által készített filmadaptációjában, amely húsz sorsfordító nap történéseinek rezignált, lírai elbeszélése mentén próbál egy embertelen korszaknak történetileg és művészileg is hiteles tükröt tartani. A film után egy beszélgetés látható Harangi Máriával és Pálos Györggyel a film alkotóival. Moderátor: Rényi Ádám író

A Hegedűs a háztetőn útja a szélesvászonig (r. Daniel Raim)

Aki szerette az eredetit, annak kötelező! Bekukucskálunk az akkori kulisszák mögé, a filmben megszólal szinte mindenki, aki részese volt a kultfilmnek. Bónusz: a narrátor Jeff Goldblum!

A filmek a Cinego oldalán érhetők el. 

Forrás: Cinego / Címlapkép: ZsiFi