A 8. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon harminckét alkotás szállt versenybe. Idén a szakmai díjakat nyolc kategóriában, a különdíjakat négy kategóriában hirdették ki.

A Bátor útkeresők szekció győztese Jonas Poher Rasmussen Menekülés (Fee) című alkotása egy meleg afgán menekültről. A Bátor ellenállók kategóriában fődíjjal jutalmazták a Kitolt határok (Pushing Boundaries) című alkotást, Lesia Kordonets dokumentumfilmjét az ukrán paralimpikonokról. A Bátor nők szekcióban a szakmai zsűri díját Celina Escher Menj tovább! (Fly So far) című filmje kapta, melyben egy el salvadori nő szülés után elveszti babáját és a törvénnyel kell szembenéznie. A Bátor álmodozók kategória győztese Ousmane Samassékou Az utolsó menedék (The Last Shelter) című alkotása lett egy tinédzser menekültlányról.

A Bátor gyermekek versenyében különdíjat kapott A Vörös falak foglyai (Inside the Red Brick Wall) című doku, melynek alkotói a Hong Kong Documentary Filmmakers név mögé voltak kénytelenek rejtőzni. A Közönségdíjat  a Menekülés című animációs dokumentumfilm kapta.

2022. január 30-tól február 13-ig Magyarország területén mindenki számára elérhetőek a 8. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál versenyfilmjei, egyenként vagy akár csomagban, támogatva az eseményt. Jegyinformációk a fesztivál honlapján, valamint a közösségi médiafelületein találhatók.

DÍJAZOTT FILMEK:

BÁTOR GYERMEKEK szekció: A köd gyermekei (Children of the Mist)

BÁTOR GYERMEKEK szekció különdíj: A Vörös falak foglyai (Inside the Red Brick Wall)

BÁTOR NŐK szekció: Menj tovább! (Fly So far)

BÁTOR NŐK szekció különdíj: Mádám Anny (Anny)

BÁTOR ELLENÁLLÓK szekció: Kitolt határok (Pushing Boundaries)

BÁTOR ELLENÁLLÓK szekció különdíj: Egy nagy ugrás (The jump)

BÁTOR ÚTKERESŐK szekció: Menekülés (Flee)

BÁTOR ÚTKERESŐK szekció különdíj: Az élet mértékegysége (Intensive Life Unit)

BÁTOR ÁLMODOZÓK szekció: Az utolsó menedék (The Last Shelter)

Diákzsűri díja: A Vörös Falak foglyai (Inside the Red Brick Wall)

Nyugdíjas zsűri díja: A köd gyermekei (Children of the Mist)

Közönségdíj: Menekülés (Flee)

 

Forrás: BIDF