Zsófi (Román Katalin), ígéretes sportkarrier előtt álló ping-pong bajnok, aki pár héttel a szülés kiírt dátuma előtt még bőven a közelgő versenyre gyúr, és a várandósság ellenére kemény fizikai megterhelésnek teszi ki magát. A fiatal lány nem áll készen az anyaságra, érzelmileg instabil, alkoholista anyja (Járó Zsuzsanna) mellett kishúgát is lényegében neki kell szerény körülmények között felnevelnie. Babáját egy örökbefogadó párnak (Balsai Móni és Mészáros András) készül odaadni, a szülés után meg is történik a papírmunka, és ezzel elindul a hat hetes visszaszámlálás.

A következő hetekben Zsófiból a szüléssel járó biológiai tünetek mellett az anyaság mélyre temetett érzései is előtörnek, és a korábbi döntésével szembenézve válságba kerül. Talán rossz döntést hozott, amikor feladta a gyermekét?

A Hat hét műfaja családi dráma, de a határidő-dramaturgia alkalmazása miatt néha olyan feszültség járja át, mintha egy thriller peregne a szemünk előtt, ahol nem a főhős élete van veszélyben, hanem az érzéseivel, a lelkiismeretével, és mások elvárásaival kell felvennie a harcot, mielőtt lejár az erre kiszabott ideje” – írtuk kritikánkban a filmről, ahol az év legjobbjai közé soroltuk. 

Hat hét

Szakonyi Noémi Veronika rendező és alkotótársa, Vincze Máté Artur első nagyjátékfilmje egy drámai másfél hónap történetét meséli el, ennyi idő áll a tinédzser Zsófi rendelkezésére, hogy meggondolja magát, és vér szerinti anyaként visszalépjen a kislánya örökbeadásától. Az alkotók közel tíz éve foglalkoznak az örökbefogadás témájával. Először dokumentumfilmes formában gondolkodtak, de rájöttek, hogy a fikció segítségével még közelebbről tudják megmutatni az érzéseket, amiken átmegy ilyenkor egy nő. A forgatást hosszas kutatómunka előzte meg, az alkotók civil szervezetek segítségével több szülésre készülő nővel és örökbefogadó párral is kapcsolatba kerültek. Minderről az alkotók podcastunkban bővebben is meséltek. 

Román Katalint hosszas keresgélés után Földessy Margit színi tanodájában találták meg, előtte rengeteg profi és amatőr színészt megnéztek, profi pingpong játékosok között is keresgéltek. Katalin kevés színészi tapasztalattal, de annál lelkesebben vágott bele a két hónapos intenzív pingpong edzésbe, illetve terhes anyáknak szánt szülésfelkészítőre is járt, hogy megfelelően tudja majd imitálni a forgatáson. A színésznővel itt interjúztunk. 

A Hat hét tavaly mutatkozott be Szarajevóban, majd sorra nyerte a díjakat különböző fesztiválokon, a Tallinn Black Nights Filmfesztiválon és a miskolci CineFesten például a nagydíjat söpörte be, az év végén a hazai filmkritikusok az év legjobb magyar filmjének választották meg, Román Katalint pedig a legjobb női főszereplőnek. Szakonyi Noémi Veronika idén júniusban legjobb elsőfilmes rendezőnek járó Magyar Mozgókép Díjat is átvehette. A film hamarosan Ázsia legnagyobb és egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválján, Sanghajban is versenybe száll.

Hat hét rendezője Szakonyi Noémi Veronika, írótársa Vincze Máté Artúr, az operatőr Dévényi Zoltán, a vágó Vághy Anna és Hargittai László. A főszerepet Román Katalin alakítja, mellette Járó Zsuzsa, Szczaurski Lana, Györgyi Anna, Balsai Móni, Mészáros András és Takács Katalin láthatóak.

A vetítés előtt Szakonyi Noémi Veronika rendezővel és Vincze Máté Artur forgatókönyvíróval beszélgetünk.

VárKERT Mozi: Hat hét

Időpont: 2023. június 21.
A beszélgetés kezdete: 20:00 óra
A vetítés kezdete: 21:00
Helyszín: Várkert Bazár
Jegyeket itt lehet vásárolni.