Az országos vetítéseken az elmúlt több mint fél évszázad máig rendkívül népszerű magyar rajzfilmjeiből választhatnak az érdeklődők, mint pl. a János vitéz, a Fehérlófia, a Hófehér, a Macskafogó, a Ludas Matyi és a Vuk, de találkozhatnak az előző évek Rajzfilmünnepeinek nagy sikerével, a Bogyó és Babóca – 13 új mese című alkotással is. Ebben az évben a tavaly sokak által hiányolt Kecskemétfilm meséit is vetítik. A helyszínek így választhatják kínálatunkból a Magyar Népmesék-et, a Mesék Mátyás királyról-t, A világlátott egérké-t vagy a Leo és Fred-et. Az idén először van lehetőségük a japán Walt Disneyként emlegetett rajzfilm-varázsló, Miyazaki Hayao meséinek vetítésére is. Valamennyi csatlakozó város és helyszín a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA), a Kecskemétfilm, a C.A.K.Ó. Stúdió és a KEDD Animációs Stúdió által felajánlott munkákból, valamint a UIP Duna, a Fórum Hungary, a Best Hollywood illetve az Intercom által ajánlott filmekből állíthatta össze programját. Ezen túl vetítésre kerülhetnek olyan nemzetközi rajzfilmek az Osztrák Kulturális Fórum, a Dán Kulturális Intézet, az Észt Intézet, a Holland Nagykövetség és a Lengyel Intézet jóvoltából rendelhetnek meg.



Pályázatok
Az idén a Rajzfilmünnephez kapcsolódóan meseíró pályázatot hirdettek, amelyre közel kétszáz mese érkezett be a szervezőkhöz. A pályaműveket Bartos Erika író, Farkasházi Réka színművész és M. Tóth Géza animációs rendező bírálta el.

Az idén 11 éves KEDD Animációs Stúdió alapítója és vezetője M. Tóth Géza, Balázs Béla-díjas animációs filmrendező, egyetemi tanár, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Látványtervező Osztályának vezetője. Ő jegyzi a Patkányfogó, az Ikarosz, az Ergo, a Mama c. rövidfilmeket és a Maestro című animációs filmet, amely világszerte ismertté tette a nevét. Összművészeti produkciói, mint pl. XYZ, A csodálatos mandarin, A Kékszakállú herceg vára, az idei húsvétra az Operaház számára készített Máté-passió, valamint alkalmazott filmjei és televíziós animációs sorozatai is sikereket hoztak a számára.

Ugyancsak M. Tóth Géza volt a producere és társrendezője a KEDD Animációs Stúdióban gyártott népszerű mesefilm-sorozatnak, a Bogyó és Babócának. A sorozat a valaha készült egyik legsikeresebb magyar rajzfilmszéria.

M. Tóth Géza alkotásai több mint 200 nemzetközi filmfesztiválra kaptak meghívást, filmjeit közel 100 díjjal ismerték el. A legrangosabb elismerést, az Amerikai Filmakadémia Oscar-díjra jelölését a Maestro című filmje kapta 2007-ben. A Rajzfilmünneppel a KEDD értékes programot nyújt az óvodás és kisiskolás korú gyermekeknek és családjuknak – a moziba járás kultúráját éltetve a legkisebbek körében is.

A magas szakmai igénnyel készített gyermek és ifjúsági animációs filmek gyártása, forgalmazása mellett a KEDD Animációs Stúdió fontos törekvése az óvodás- és iskoláskorú közönség vizuális nevelése (pl. ezt szolgálják a KEDDshop gyerekeknek szóló, szombati kreatív foglalkozásai), a filmklubok és fesztiválok szervezése. Ennek a szakmai programnak egyik fontos eredménye a Rajzfilmünnep hagyományának megteremtése.


A rendezvény főszponzora
Az AEGON Magyarország második éve támogatja a Rajzfilmünnep megszervezését. A világ egyik legnagyobb pénzügyi csoportjának tagjaként az AEGON Magyarország minden évben profitjának fél-egy százalékát társadalmi célok támogatására fordítja. A cég támogatási irányvonalai a kultúra, az oktatás és a sport. „Azokat a tevékenységeket támogatjuk, amelyek segítenek abban, hogy egészséges, művelt és öntudatos emberekké váljunk. A kultúra megszerettetését sem lehet elég korán elkezdeni: ez a gyerekkori közös családi élményekkel kezdődik. Támogatásunkkal ezek számát szeretnénk szaporítani, a többi pedig a résztvevőkön múlik!” – nyilatkozta Zatykó Péter, elnök-vezérigazgató.

A Rajzfilmünnep csapata:
- Ötletgazda: M.Tóth Géza, a KEDD Animációs Stúdió vezetője
- Projekt vezető: Mohácsi Anna (nusi@kedd.net, +36 70 390 0369)
- Projekt koordinátor: Hevesi Judit (judit@kedd.net, +36 70 390 5768)
- Kommunikáció: Tegyi Timea (timi@kedd.net, +36 70 390 0361)
- Filmszerkesztő: Varga Zoltán
- Weblap és grafikai háttérmunka: Kasza Júlia, Nagy Péter, Péchy György

Bővebb információ:
www.rajzfilmunnep.hu
www.facebook.com/OrszagosRajzfilmunnep