A válogatás egyik sztárfilmje az izraeli születésű Guy Nattiv amerikai alkotása, a Skin lesz. A dráma egy neonáci és egy afro-amerikai férfi közötti viszályt mutatja be. A kisfilm idén elnyerte az Oscart ugyanabban a kategóriában, amelyben néhány évvel ezelőtt Deák Kristóf Mindenkije nyert. A Skin Magyarországon elsőként a CineFest programjában látható majd.

Szintén a versenyszekciót gazdagítja a francia Jacqueline Lentzou rövidfilmje, a Hector Malot: The Last Day of the Year, ami pár hete a cannes-i filmfesztivál Kritikusok Hete programjában tűnt fel és a Leica új felfedezetteknek járó elismerését vitte haza. Az ausztrál Charles Williams költői kisfilmje, az All These Creatures Cannes legfontosabb díját, a tavalyi Arany Pálmát érdemelte ki - ez is versenyprogram része lesz. A CineFest teljes programja hamarosan megtalálható a hivatalos oldalon.

Dargay Attila

A színes filmszelekció mellett idén is kiosztják a Dargay Attila-díjat, melyet a magyar animáció ifjú tehetségének ítél oda a CineFest bruttó 1.000.000 Forint értékben, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felajánlásában.

A díjra 30 évnél fiatalabb magyar nemzetiségű animációs filmesek jelentkezését várják, melyet nem konkrét filmért, hanem a legígéretesebbnek tartott fiatal rendezőnek adnak majd át. A nevezési határidő július 15., jelentkezni szakmai önéletrajzzal, a kitöltött és aláírt jelentkezési adatlappal és elkészült filmmel lehet (vimeo linken, angol felirattal), az office@cinefest.hu e-mail címen. A fesztivál az öt legjobb nevező listáját szeptember elején hozza nyilvánosságra, a díjátadó a CineFest záróünnepségén, szeptember 21-én lesz.

Forrás: CineFest