A Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa a Magyar Filmakadémia közreműködésével 2014. október 13. és 19. között megrendezi az első Magyar Filmhetet, ahol kiosztásra kerülnek a Magyar Filmdíjak.

A szervezők elmondták, a Magyar Filmhét célja, hogy a nagyközönség és a filmszakma képviselői megismerhessék a 2012 és 2014 folyamán bemutatott, vagy bemutatásra kerülő filmalkotásokat, és a Magyar Filmakadémia tagjai on-line szavazással 17 kategóriában odaítélhessék a filmdíjakat a filmszakma legjobbjainak.

A filmalkotásokat nagyjátékfilm, tévéfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film, kisjátékfilm és animációs film kategóriában a filmelőállítók vagy a filmalkotók regisztrálhatják és nevezhetik 2014. szeptember 8-ig ezen a felületen. Az alkotók több alkotással is nevezhetnek majd a Magyar Filmhétre. Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezetője hozzátette, hogy az eseményre nem csupán a Filmalap, vagy az NMHH által támogatott alkotásokat lehet nevezni.

A sajtóban több helyen megjelent az a feltételezés, hogy az Aranyszem fesztivál beolvad a Magyar Filmhét eseményébe, az októberi seregszemle az operatőri fesztivál utódja lesz. Újságírói kérdésre Novák Emil - aki tíz éve alapította a HSC (Magyar Operatőrök Egyesülete) évente megrendezendő Aranyszem fesztiválját - elmondta, hogy a két fesztivál teljesen független egymástól. Bár igaz, amikor a szakma erős hiányát érezte a Filmszemlének, valóban voltak olyan felvetések a HSC-ben, hogy az operatőri elismeréseken túl más alkotókat is díjazzanak.

filmhe t-2363
Kollarik Tamás (fotó: Valuska Gábor)

Kollarik Tamás, aki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság képviseletében vett részt a sajtótájékoztatón, elmondta, hogy fontosnak tartja, a 17 díjból 11 alkotói elismerés lesz, amelyért a mozifilmek és a tévéfilmek alkotói együtt versenyeznek.

A Magyar Filmakadémia egy új filmes szervezet, amelyet tíz napja, európai mintára alapított harminc magyar filmalkotó - fűzte hozzá Novák Emil a Filmakadémia elnöke. Hozzátette, hogy nyitott szervezetről van szó, amelybe filmkészítéssel foglalkozó magánszemélyek léphetnek be (az alapszabályzat ITT olvasható). Terveik szerint 2015-től a Filmakadémia fogja szervezni a Magyar Filmhetet. Havas Ágnes kiemelte, hogy a nevezett filmek számától függően, a Magyar Filmakadémia által kiválasztott öt fős előzsűri állítja össze a hivatalos versenyprogramot.

Szintén újságírói kérdésként merült föl, hogy a sajtó mozgóképpel foglalkozó képviselői (pl. kritikusok, vagy esztéták) tagjai lehetnek-e a Filmakadémiának. Novák elmondta, hogy a szabályzat szerint amennyiben az újságíró alkotóként részt vett legalább két film elkészítésében (pl. mint forgatókönyvíró), természetesen tagja lehet a szervezetnek. Amennyiben igény merül fel kritikusi szekció létrehozására, arról a későbbiekben szavaznak majd a Filmakadémia tagjai.

filmhe t-2383
Novák Emil (fotó: Valuska Gábor)

A hivatalos versenylista 2014. szeptember 22-én kerül kihirdetésre.

A Filmhét megnyitójára október 13-án este a Művészetek Palotájában kerül sor, ahol levetítésre kerül Kertész Mihály A tolonc című, idén 100 éves némafilmjét, felújított, digitalizált változatban. Havas Ágnes megosztotta, hogy a díszbemutatóra Pacsai Attila szerez zenét, amelyet majd szimfonikus zenekar fog játszani A tolonc vetítése alatt. A némafilmnek csupán egy gyári hibás kópiája maradt fent, amely évtizedekig kallódott a new york-i Magyar Ház pincéjében, így megdöbbenve tapasztalták, hogy a körülményekhez képest nincs is olyan rossz állapotban Kertész filmje - árulta el a sajtótájékoztatón Lovas Lajos a MANDA főigazgatója. A 100 éves film felújítási 14 millió forintba került.

filmhe t-2387
Havas Ágnes (fotó: Valuska Gábor)

A Magyar Filmhéten minden nevezett film levetítésre kerül, a versenyprogramba nem került filmalkotásokat információs vetítéseken lehet megtekinteni.

A vetítések október 13-án kezdődnek a Cinema City MOM Park mozijában. Az információs vetítésekre, és a pótvetítésekre egy pesti és egy budai art moziban, a Tabánban és Puskinban kerül majd sor.

A Filmhéthez kapcsolódóan MANDA október 14-én filmtörténeti konferenciára szervez „A tolonc és az I. világháború” címmel, amelyen külföldi meghívott szakemberek is részt vesznek majd.

Szintén a Filmhét kísérőprogramjaként, a Filmnet Kft., az Uránia Nemzeti Filmszínház és a MANDA közös szervezésében szeptember 22-től In Memoriam címmel emlékeznek meg olyan legendás magyar filmalkotókról, akik már nem lehetnek közöttünk. A nem rég elhunyt Jancsó Miklós, Maár Gyula és Szécsényi Ferenc filmjeit vetítik majd le, valamint válogatás is lesz a száz éve született Illés György és Hegyi Barna operatőrök filmjeiből.

filmhe t-2353
fotó: Valuska Gábor

Az elmúlt három év magyar filmplakátjaiból kiállítást szerveznek, a legjobb plakátra szakmai zsűri és a közönségi is szavazhat majd.

Az Magyar Filmhetet október 19-én szintén a MÜPA-ban zárják, ahol ki fogják osztani a Magyar Filmakadémia által titkos szavazáson megválasztott 17 nyertes alkotásnak és alkotóknak járó díjakat is. A több napos rendezvény előreláthatólag 100-120 millió forintba kerül majd.