A Médiatanács csütörtökre konzultációra hívta össze a filmszakma képviselőit, hogy egyeztessen velük az elsősorban televíziós bemutatásra készülő dokumentum-, tudományos ismeretterjesztő, kisjáték- és rövid animációs filmek gyártására szánt állami keretösszeg pályáztatásáról. Ezeket a műfajokat a Médiatanács a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapon (MTVA) keresztül, pályázati rendszerben támogatja majd - közölte az MTI-vel csütörtökön a Médiatanács.


A producerek, produkciós cégek, szakmai és érdekvédelmi szervezetek, valamint oktatási intézmények képviselőinek jelenlétében megtartott budapesti konzultáción Fodor Gergely, az NMHH elnöki kabinetének igazgatója elmondta: noha a filmtörvény módosítását elnapolták, a Médiatanács számára a médiatörvény jelöli ki az utat. "Az NMHH teljesen autonóm és független szervezet, ugyanakkor nem cél, hogy függetlenítse magát a filmkultúrában és az audiovizuális szektorban játszódó folyamatoktól" - idézi Fodor Gergelyt a közlemény.


A kommüniké szerint a Médiatanács határozott szándéka, hogy a támogatási rendszerben a jövőben a művekre összpontosítson, és a minőségre helyezze a hangsúlyt, az egyszerűsítés mellett azonban nem kívánják fellazítani a jogelőd ORTT idején alkalmazott pályázati rendszert. "Fontos új szempont a visszacsatolás és a transzparencia, tehát az, hogy a támogatásból elkészülő alkotásokat utólagos értékelésnek vessék alá, és a kiíró meggyőződjön arról, hogy a pályázó azt valósította meg, amit vállalt" - közölte a Médiatanács.


Fodor Gergely a konzultáción több kérdésre válaszolva úgy nyilatkozott, hogy ősszel már beindulhat a pályázatás: 2011-től mintegy 700 millió forintos keretösszeg szolgál a négy műfaj támogatására.


Az elnöki kabinet vezetője felvetette egy, az említett műfajokra vonatkozó adatbázis elkészítésének lehetőségét, ez a felmérés ugyanis támogatná a jövőbeni döntéshozók munkáját azzal, hogy világosan megmutatná, melyek azok a hiányosságok, amelyeket a filmes szakmának pótolnia kell, a pályázati rendszernek pedig megadni ehhez a szükséges támogatást.


A közlemény szerint a Médiatanács szándéka az, hogy a következő hetekben, hónapokban az egyeztetések nyilvános és informális csatornákon folytatódjanak a hatóság és a szakma képviselői között, és hogy októberre közösen alakítsák ki az új támogatási rendszer alapelveit, részleteit, majd a közép és hosszú távú tervekről folytatódjon a konzultáció.
Kollarik Tamás, a Médiatanács egyik tagja szerint jelentős a szemléletváltás, mert a testület nem elefántcsont-toronyba elvonulva szeretne dönteni a koncepcióról, kiírásokról, hanem folyamatos és aktív szakmai konzultációk révén, partnerként számítva a filmesekre.


A Médiatanács az írásos javaslatokat a szakterületek számára létrehozott animacio@nmhh.hu, dokumentumfilm@nmhh.hu, ismeretterjeszto@nmhh.hu és kisjatekfilm@nmhh.hu e-mail címeken várja.