Kapcsolódó anyagok

A Mediawave szervezői fontosnak tartották leszögezni, hogy az Úton Online Filmverseny nem azonos a Mediawave Nemzetközi Filmfesztivál klasszikus nemzetközi és magyar versenyével. Néhány film ugyan mindkét mezőnyben szerepel, e mellett az Úton válogatásában szereplő munkák szellemisége hasonló a Mediawave-en vetített filmekével, de két, külön szemléről van szó.

Az elérhetővé tett filmeket a Tartóshullám Mediawave Együttlét kezdetének előestéjéig, április 26-ig tekinthetjük meg, ezen felül szavazhatunk is rájuk - ennek a határideje március 31. A voksok alapján három kategóriában hirdetnek majd győztest: a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb operatőr is elismerésben részesül. A szavazásban résztvevők között a Mediawave-re szóló hetijegyek kerülnek kisorsolásra.

Az Úton szervezői a fesztivál tematikáját, szellemiségét illetően ezt írták:

„Amikor 2014-ben felmerült bennünk az Úton (On the Road) ötlete, sokféle megközelítésre gondoltunk. Erősen foglalkoztatott bennünket a különböző külső vagy életmódbeli kényszerek miatt úton lévő népek (cigányok és más nomád, természeti csoportok), egyének és speciális közösségeik (csavargók, hippik), ilyen-olyan okok miatt helyüket kereső menekültek sorsa, lehetőségei. De ugyanúgy felrémlettek előttünk különböző szellemi utak, amelyeket művészek, tudósok vagy akár átlagemberek tesznek/tehetnek meg.”

Buzási Gyopár-Orsolya: Babuka a fűben (magyar, 2017)