A kilencvenes, kora kétezres évek kultikus partijainak szórólapjai, azaz flyerei egy egész korszak fergeteges hangulatát őrizték meg: ezekből a flyerekből rendez most közösségi gyűjtést Csáki László, a Kék Pelikan rendezője. "Régi gyufásdobozokból, kártyanaptárakból létezik már gyűjtemény, de a kilencvenes, kora kétezres évek mindennapjait meghatározó, kultikus bulikat – például a frankhegyi bulit, a Süss fel napban és a PeCsá-ban rendezett partikat vagy a Tilos Rádió és az A38 bulijait – hirdető szórólapokat tudtommal még senki sem gyűjtötte össze. Szeretnénk megjeleníteni ezeket a flyereket a Kék Pelikanban, ezért mindenkit arra kérünk, ha őriz otthon ilyet, juttassa el hozzánk. Mi beszkenneljük és archiváljuk, majd visszaadjuk a tulajdonosának" – mondta a rendező. 

A megtörtént eseményeken alapuló, száraz humorú Kék Pelikan az időszak nagy kalandjairól, az Európa-szerte megtapasztalt szabadságról mesél a retró szerelmeseinek és azoknak, akik szívesen emlékeznek a rendszerváltás utáni vadkapitalizmus őrülten felszabadult éveire. Ehhez a korhoz szervesen hozzátartoztak azok a legendás bulik, fesztiválok és house-, rave- és technopartik is, amelyeket ezek a szórólapok hirdettek a kávézók, kocsmák szórólaptartóin, az egyetemek faliújságjain.

A flyereket digitális formában vagy eredetiben várják: az eredetiben érkező darabokat beszkennelik, és természetesen változatlan állapotban adják vissza a tulajdonosoknak. A felajánlók neve szerepelni fog a film stáblistáján. 

A flyereket erre a címre várják postán vagy személyesen: Umbrella Kreatív Műhely, 1036 Budapest, Perc u. 2.,  vagy jó minőségben beszkennelve a partyflyer@umbrella.tv e-mail-címre.

Kék Pelikan látványterv

Kék Pelikanról:

Kék Pelikan az első egész estés animációs dokumentumfilm, amely a közelmúlt magyarországi történelmét idézi meg. Csáki László kevert technikával készült filmje az amerikai indie filmek stílusában, művészi igényességgel készül. A fanyar humorú, erős és jellegzetes képi világú animációban a késő nyolcvanas, kora kilencvenes évek szabadságmámora, a rendszerváltás idejének várakozással teli hangulata jelenik meg. A képzőművész-rendező éveken át készített interjúkat olyanokkal, akiknek az életére sorsfordító hatással volt a Kék Pelikan indigóval írt, hamisított vonatjegyekkel történő nemzetközi utazás. A legjobb történetekből néhány éve krétával készült képregényt rajzolt a Jurányi Galéria falaira, most pedig közösségi animációs dokumentumfilmet készít belőlük. Felszeghy Ádám producerrel nemrég készítettünk interjút a projekt jelenlegi gyártási helyzetéről. A Kék Pelikan előreláthatólag 2022-ben kerül a mozikba.

Forrás: Umbrella