A fesztivál nagyjátékfilmes versenyprogramjában helyet kapott többek között a Cannes-ban a zsűri különdíjával kitüntetett A homár című abszurd humorú film, amelyben a főszerepeket Colin Farrell, Rachel Weisz és Léa Seydoux alakítja. Látható lesz Deniz Gamze Ergüven török rendező - Cannes-ban szintén díjazott - Mustang című, egy észak-törökországi faluban élő lánytestvérekről szóló alkotása, de jelentős érdeklődésre számíthat Sean Baker okostelefonokkal forgatott modern karácsonyi meséje, a Tangerine is.

Szintén szerepel a versenyprogramban Jonas Carpignano aktuális témákat feszegető, az afrikai bevándorlók sorsáról készített Mediterranea című alkotása, és az egyéni sors és a hatalmi érdekek kapcsolatának kérdéseiről szóló, román-bolgár-magyar együttműködésben készült Why Me? című film is. Látható lesz Alfonso Gomez-Rejon Sundance-fődíjas Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni című drámája is, valamint az utolsó pillanatban csatlakozott a versenyprogramhoz John Watts Cop Car című mozija.

A dokumentumfilmes kategória nemzetközi versenyprogramjában olyan alkotások szerepelnek, mint például a török szappanoperáknak a női szerepekre gyakorolt hatását taglaló Kismet című görög, vagy Damian Kocur 21 nap című lengyel filmje. Szerepel a versenyben a híres lengyel rendező, Hanna Polak Valami jobbra várva című alkotása, a német születésű Lorenz Findeisen Betontörténetek, Jan Latal Cseh sörháború, a holland Astrid Bussink Giovanni és a vízibalett, valamint Höcher Gábor Drifter című filmje is.

A Kitekintő szekcióban a Bobby Fischer világhírű sakkozó életéről szóló Pawn Sacrifice mellett a - többek között Ian McKellent is felvonultató - Mr. Holmes, valamint a Jake Gyllenhaal és Rachel McAdams főszereplésével készült Mélyütés is helyet kapott, de látható lesz Gaspar Noé Love című, provokatív, háromdimenziós filmje is.

A miskolci fesztivál idén is válogat a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) által díjazott filmekből, így többek között látható lesz Nemes Jeles László Saul fia című alkotása. Levetítik a két évvel ezelőtt a CineFesten elismert román Radu Jude Mindenki a mennybe megy című filmjét, valamint az 1993-ban Európai Filmdíjjal kitüntetett Benny videóját is.

Klasszikus westernfilmeket tekinthet meg a közönség a Cineclassics filmtörténeti programsorozat keretében, többek között műsorra tűzik a Volt egyszer egy vadnyugat, A Jó, a Rossz és a Csúf és A vad banda című világhírű alkotásokat. A korábbi évekhez hasonlóan a szakmai kísérőprogramok mellett idén is várják hétvégi koncertek a látogatókat, így fellép Deniz, a Muriel, a Wellhello, a Paddy and the Rats, a Skyfanatic, a The Carbonfools és a Cloud9+ könnyűzenei formáció is.

 

(forrás: MTI)