A dialógus-központú, realista, cseppet sem látomásos filmben fontos szerepet kap egy Swarowski-angyalka, ami a Love Storyt zenéje, valamint egy valódi húsból összefércelt műfallosz is, amelyet a forgatás ideje alatt a mélyhűtőben tároltak. A műalkotás Szőllösi Géza  art designer műve, az ő agyszüleményei voltak a Taxidermiá-ban és az Ópium-ban is, most egy bizarr szoborral ajándékozta meg Pápai Picit és stábját (Megnézem a falloszt!, Interjú Szöllősi Gézával

A kamerát Lukács Dávid kezeli
Fotó: Valuska Gábor

A Tudsz így szeretni? forgatókönyvét Pápai Pici May Szilvivel közösen, és Frank Rizzo közreműködésével írta, de a történet mélyen személyes. "Nyilván ezek a történetek belőlem jönnek, arról beszélek, ami engem foglalkoztat. Először megírom a filmnovellát a konkrét helyzetről, megkeresem benne azokat a pontokat, amelyek köré lehet szervezni a fiktív történetet. A Tudsz így szeretni? számomra arról szól, hogy szinte kényszeresen meg akarjuk változtatni a másikat, és néha azon kapjuk magunkat, hogy mi magunk változtunk meg, illetve, meddig lehet elmenni az elfogadásban egy kapcsolaton belül, van- e egy olyan pont, ahol már feladjuk magunkat?”

A filmhu az eredetileg háromnaposra tervezett forgatás utolsó napján járt a helyszínen, amikor a Bokor Ildikó által megformált műkörmös természetgyógyász éppen kihúzigálta a feszült idegszalagokat Péterfy Bori homlokából. Az már ekkor látszott, hogy a forgatást nem fogják tudni időben befejezni, az utolsó, végül 23 órásra sikeredett forgatási nap sem volt elég, be kellett iktatni pótnapot is. Az alapvetően kislétszámú stáb dolgát minden elképzelhető körülmény nehezítette, a szerelmi bánattól kezdve a csonttörésen át az elromlott autóig minden csapás lesújtott rájuk, de végül a film elkészült és dobozban van.
   
Péterfy Bori és a feszült idegszalagok
Fotó: Valuska Gábor

A 20 percesre tervezett filmet a Filmszemlén láthatjuk majd, itt indult tavaly az azóta már számos fesztivál megjárt Vallomás is. Közben Pápai Pici készül a nagyjátékfilmjére is, amely a Tuvalu címet viseli majd.