,,Ki ne akarna kezdő filmesként egy hosszútávú, csodálatos szakemberekkel és utazásokkal teli mentorprogramot,  A listás fesztiválélményeket és egy csomó új kapcsolatot ígérő prezentációs lehetőséget magáénak tudni?" A PICH_IT 3RD EDITION egy workshop program fiatal rendezők, írók és producerek számára, és a célja, hogy támogassa a filmiparban való elhelyezkedésüket. A programot Filmakademie Baden-Württemberg és a Goethe Intézet szervezi.

A pitching művészete egy projektötlet vagy történet professzionális szóbeli bemutatását jelenti. Ez egy olyan kihívás, amiben még néha a profi filmesek és producerek is kudarcot vallanak. Nemritkán a filmterv sikeres bemutatásán áll vagy bukik, hogy az adott projekt egyáltalán megvalósul vagy sem. 

A PITCH_IT intenzív workshopokat kínál a gyártás, a rendezés, a forgalmazás és a filmmarketing területén. A résztvevőket komoly filmipari tapasztalattal bíró mentorok (Vicky Miha, Nedeczky Dóra, Császi Ádám) vezeteik végig a folyamaton. A program része a Sibylle Kurz kommunikációs szakember által tartott pitching tréning is, ami segíti a résztvevőket abban, hogy projektjeiket az aktuális filmpiaci követelményeknek megfelelően tervezzék meg, valamint feljleszti a kapcsolatépítési késségüket a nemzetközi filmiparban.

A program végén a résztvevők nemzetközi filmfesztiválok, filmfinanszírozási ügynökségek, streamerek és forgalmazók képviselői előtt mutathatják be filmes projektjeiket (az idei kiadásban a Netflix, a BETA Film, a Deckert Distribution és a Berlinale 2024 képviselői is jelen lesznek).

Dokumentumfilmes, játékfilmes és kísérleti filmes alkotók jelentkezését várják, minimum 60 perces filmes projektekkel.

A program egy online és öt helyszíni eseményből épül fel, állomásai között szerepel a Ji.hlava Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, a Cottbus Filmfesztivál, végül pedig a Berlinale.

A képzés és a workshop nyelve angol. A részvételi feltételek és a részletek a nevezési felhívásban találhatók itt.

A jelentkezési határidő szeptember 2023. szeptember 7.

A programban tavaly négy magyar filmes alkotó vett részt, az élményeikről itt meséltek nekünk. 

Forrás: Goethe Intézet / Címlapkép: A PITCH_IT 2022 budapesti eseménye