Az év legjobb történelmi poénja (Pannónia dicsérete)

Nagy Borbála egy teljesen átlagosnak tűnő kisfilmet készített a gimis ünnepségekről, sikerének titka pedig a remek, nosztalgikus és egyben időtálló poénjaiban rejlik. A Pannónia dicséretében a miniszterelnök érkezik egy lepukkant gimibe, a nagy eseményre pedig egy nagy-Magyarország tortával is készül az igazgatóság. Csakhogy az nem fér be a hűtőbe, a konyhásnéni pedig úgy oldja meg a helyzetet, hogy kettévágja a tortát. “Levágtad Erdélyt, bazd meg?!” - hangzik a replika a konyhafőnöktől, aminek meta poénját nem is kell magyarázni. (HZs)

Az év legváratlanabb csavara (Dűne)

Ulrich Gábor Dűne című háromperces animációja könnyen kelthette volna egy képernyőkímélő érzetét, hiszen a képet nézve a fekete-fehér fűszálak mozgásán kívül nem történik benne semmi. Ezt csavarja meg a hangsáv, de még hogy: míg a képen egyre dinamikusabban lengedező fűszálakat látunk, a szél fújását egyre baljósabbnak halljuk, ami odáig fajul, hogy emberi kiáltás is kihallatszik az egyre erősebben morajló hangok közül. Egy kísérleti krimi hanggal elmesélve! Mi ez, ha nem tömény öklös a gyomorba? (Hzs)

Pannónia dícsérete

Az év legmetább karaktere (Szabó Kimmel Tamás - Nagykarácsony)

Szabó Kimmel Tamást rengeteg negatív kritika érte a Pappa Pia miatt, amiről később is úgy nyilatkozott, hogy megbánta a szerepet, de el kellett tartania a családját. Van ilyen, nem tudunk rá haragudni, pláne akkor nem, amikor a tévedéseit nem rejtegeti, hanem önironikus viccet csinál belőlük. A Nagykarácsonyban egy önelégült filmsztárt alakít, Szabó Kimmel Tamást, akiért bomlanak a nők, és aki tökéletességével a főszereplő nemezise. Szabó Kimmel beszól a musical- (Pappa Pia) és a romantikus tévésorozat-szerepeinek (Mintaapák), és a Wellhello még egy remek kis egyperces promódalt is készített a tűzoltóisten karakteréhez, illetve a filmhez (az ‘Egyszer égsz’ cím nemcsak Szabó Kimmel filmbeli szerepére utalhat, hanem munkásságára is). (HZs)

Az év legcsúnyább sírása (Walters Lili - Űrpiknik)

Az év egyik legviccesebb filmes mondata Lengyel Benjámin szájából hangzik el az Űrpiknikben: “Te így sírsz?” A kérdés (amit amúgy improvizált a színész) Walters Lilinek szól, akiből a hídról való majdnem lezuhanás után tör ki a fékezhetetlen, hisztérikus, csúnya sírás. Hát persze, hogy Lili nem csak nagyszerű táncos, csodás a humora és imádnivaló a kajlasága, de még a kontrollálatlan bőgése is emlékezetes. (PJ)

Az év legjobb találkozása a fákkal (Külön falka)

Az egymástól évekkel ezelőtt szétszakadó apa és lánya egy hirtelen találkozás után sétálnak az utcán. A nyílt kommunikációra képtelen férfi valahogy kötődni szeretne a kislányhoz, ezért viccből az összes szembejövő fának nekimegy és kötekedik velük - ez az első közös és felszabadult pillanatuk. Óriási gesztusok és súlyos mondatok helyett ezek az apróságok rántanak be minket ebbe a törékeny kapcsolatba, amit Dietz Gusztáv és Horváth Zorka párosa tölt meg élettel. (PJ)

Az év legszínesebb családja (Anyáim története)

2021 kulcsmondata egyértelműen a ‘Család az család’, ennek a jegyében mutatta be tavasszal első egész estés dokumentumfilmjét Dér Asia és Haragonics Sári, akik a szülővé válás folyamatát követik egy leszbikus pár életében. Virág és Nóra a kis Melissa érkezésével egy család lesznek, az elkövetkező években pedig testközelből ismerjük meg a kislánnyal való dinamikájukat, az anyává válás minden nehéz és örömteli pillanatát. Kritikus időszakban, de nem is érkezhetett volna jobbkor a film, hiszen éppen azt bizonyítja, hogy a családi kötelék és a szülői szeretet ugyanaz. (PJ)

Külön falka

Az év leggyomorforgatóbb jelenete (Toxikoma)

Győző (Molnár Áron) hosszú percekig, a saját ürülékében pácolva agonizál a kórház udvarán, miután az orvosi tanács ellenére magába dönti a gyógyszert, amit belőve nem lenne szabad. A színész tényleg mindent belead, hogy elvegye a néző kedvét a szerhasználattól (a jelenet embertpróbáló forgatásáról Molnár Áron itt mesélt nekünk), de az i-re a pontot az őt figyelő Csernus (Bányai Kelemen Barna) teszi fel, aki még nyugisan elszív egy cigit, mielőtt kihívná az ügyeletet. (HB)

Az év legmenőbb szórakozóhelye (Diszkó Diktátor)

A lemezbolt alagsorában található diszkóban kemény rivalizálásnak lehetnek szem-és fül tanúi, akik rendszeresen látogatják, és mi egész biztosan köztünk lennénk, ha valós helyről lenne szó. Itt pörgeti, vagyis pörgetné a lemezeket Peti (Vajda Kristóf), ha hagynák neki, mert a hely tulaja (Pajzs Miklós) inkább a tenyérbemászó riválisát favorizálja. Az alteres szettet toló Petinek így minden este a kommersz, latinos dalokat erőltető DJ Hello-val (Bouquet Gergely) kell megmérkőznie a keverőpultért. De ha egyszer Petinek sikerülne megépíttetnie a balkont, tuti, hogy a környék legmenőbb klubját varázsolná az eldugott helyből. (HB)

Diszkó Diktátor

Az év legdrámaibb párbaja (Vadlovak - Hortobágyi mese)

Egy lóversenyen talán, de egy lovas természetfilmtől egész biztosan nem vártunk ekkora izgalmat, mint amit a Vadlovak összecsapása nyújt. Leandert, a “hárem” csődörét párbajra hívja az egyik rivális hím, aki győzelem esetén elbitorolná kancáit és végezne az utódaival. Ezzel párhuzamosan elleni kezd egyik kancája, és ahogy egy korábbi alkalommal már láthattuk, eleve nincs rá semmi garancia, hogy egy újszülött kiscsikó megéli a másnapot. A sorsfordító jelenet tömény, mozifilmes feszültséggel szögezi az embert a székbe. (HB)

Az év legmeglepőbb fociultrája (Becsúszó szerelem)

Ha azt halljuk, hogy fociultra, a legtöbb emberben egy sztereotíp kép jelenik meg egy kigyúrt kopasz fickóról. Erre a hamis leegyszerűsítésre cáfol rá a lehető legviccesebb módon a Becsúszó szerelem, amikor a kapucnit mélyen a szemébe húzó Hajdu Szabolcs is megjelenik a lelátón. A meglepetés csak tovább erősödik, amikor kiderül a karakter foglalkozása: ügyészként segít, hogy haverjai büntetés nélkül megússzák a hétvégi szabálysértéseket. (VD)

Így vagy tökéletes

Az év legemlékezetesebb műfaji határátlépése (Így vagy tökéletes)

A romantikus komédiák általában szigorúan ragaszkodnak a zsáner szabálykönyvéhez, ezért is néztünk nagyot, amikor Varsics Péter pár percre átvált stoner-vígjátékba, és dimenziókapu nyílik egy kórház folyosóján. A sürgősségi ellátásra várakozó betegek, köztük a pánikoló Fekete Ernő reakciói zseniálisak, főleg úgy, hogy külső nézőpontra is átváltunk néhányszor, amelyben természetesen nyoma sincs a portálnak. (VD)

Az év leginkább túrázásra invitáló filmje (Hasadék)

A Természetes fény mocsaras-misztikus lett erdősége is beleégett, vagyis inkább belefagyott az emlékezetünkbe, de azt inkább biztonságos távolságból csodálja az ember. A Hasadék fő helyszínét adó Máramarosi-havasok kopár hegycsúcsait és festői falvait láva viszont önkéntelenül is a bakancsok után nyúltunk. Többnapos gerinctúra, kaptatók és mélységek, és még a filmek sem fognak hiányozni közben. (VD)