Maomi és Daidai fiatalon szembementek a társadalmi normákkal, bejárták az egész világot, és poliamor kapcsolatban éltek. Most, a nyolcvanas éveik közepén, a maguk módján tovább lázadnak – ezúttal az idő ellen. Annak ellenére, hogy koruk, egészségük és anyagi helyzetük folyamatos kihívások elé állítja őket, még mindig igyekeznek élvezni az életet – alkotnak, barátokkal vannak, táncolnak és utaznak.


A címszereplők

Róluk szól Oláh Judit új dokumentumfilmje, a Maomi & Daidai. A rendező legutóbb 2020-ban Visszatérés Epipóba című, saját gyermekkori élményein alapuló oknyomozó alkotásával keltett feltűnést, az idős házaspár sorsát pedig lassan öt éve kíséri figyelemmel.

„Körülbelül öt évvel ezelőtt találkoztam először Maomival. A fia, Gragrai mutatta be nekem, akit már régóta ismertem. Gragrai ugyanis évek óta Budapesten él, és egy olyan figura, akit mindenki ismer a városban. Magasabb, szőkébb, és többet mosolyog, mint bárki más. Egyszer érdeklődtem nála édesanyjáról, Maomiról: azonnal megnyílt Pandora szelencéje. Kiderült, hogy egészen hihetetlen életük volt, járták a világot, rengeteg Super8 anyagot forgattak, és ahogyan most élnek, az sem mindennapos. Szerencsésnek érzem magam, hogy elnyertem a bizalmukat, és filmet készíthetek róluk." – meséli a rendező.


Oláh Judit

Maomi és Daidai teljesen szabadok szeretnének maradni, de muszáj szembenézniük a realitásokkal. Mégis, hogyan érjen véget az élet? Egy kórházban vagy a táncparketten? Oláh Judit és stábja (az operatőr Gyuricza Mátyás, a hangmérnök Bohács Tamás, a producer Annika Mayer) nem csupán a jelenben követi őket, miközben az idős pár országot vált, kórházi kezeléseken vesz részt és persze élvezi az életet, hanem a különleges archív anyagok segítségével betekintést nyerünk a két címszereplő múltjába is.

„Maomi és Daidai egy olyan pár, akiket igazán kivételesnek és inspirálónak tartok. Nemcsak életútjuk figyelemre méltó, hanem az is, ahogyan ma élik az életüket. Azon nagyon kevesek közé tartoznak, akik hűek maradtak fiatalabb önmagukhoz. A 60-as években sokan flörtöltek a hippi mozgalommal, mégsem sokan folytatták ezt az életstílust, ahogy idősebbek lettek. Maomi és Daidai viszont igen. És ez azért van, mert ők a mai napig őszintén hisznek a világban, bármi történjék, s bármennyire kegyetlennek is tűnik az." – írja Oláh Judit a Kickstarter-kampány adatlapján.

Az alkotók közösségi kampány keretében keresnek támogatókat. A beérkező összegből a film utómunkálatainak egy részét szeretnék fedezni. A projektet a Kickstarter felületén lehet támogatni, akár már egy kávé árával is.