A kedden kihirdetett intézkedések a sportesemények és a színházak mellett a mozikat is érintik: ezentúl a teremben csak minden harmadik ülést foglalhatják el a nézők, közvetlenül pedig senki sem ülhet egymás mögé. A szabályozás olyan helyzetben lép érvénybe, amikor a hazai mozik hónapok óta nehézségekkel küszködnek: a nyár végi újranyitás óta egyre kevesebb a látogató és a premierfilm.

A moziüzemeltetők a Magyar Közlönyben kedd éjjel megjelent rendelet szövegezését logikátlannak tartják: Buda Andrea, a Cinema City pr- és marketingigazgatója szerint ebben a formában ellehetetleníti a mozizást az együtt élő párok és családok számára – mert nem teszi egyértelművé, hogy őket szét kell-e ültetni. A 24.hu-nak elmondta, hogy a multiplexhálózat be fogja tartani az érvényes szabályokat, ám ennek végrehajtásához pontosításért fordultak a hatósághoz: “a Mozisok Országos Szövetsége állásfoglalást kért az operatív törzstől, hogy a szabályt hogyan kell értelmezni: emberenként vagy tranzakciónként kell-e kihagyni a két ülést”.

Liszka Tamás, a Budapest Film Zrt. vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a fővárosi artmozihálózat mozijai a rendelet betartásával üzemelnek tovább. Ám mivel a Kino Café Mozi előterében a hely szűkössége miatt nem lehet megtartani a másfél méteres távolságot, itt kénytelenek felfüggeszteni a műsorrendi vetítéseket, amíg nem találnak más megoldást.

Nem tartja kizártnak, hogy a rendelet szövegéből figyelmetlenség miatt hiányzik a családokra vonatkozó rész, ezért az operatív törzs állásfoglalását ő is kíváncsian várja: “Nem egészen értem, hogy ha valaki otthon lehet egy háztartásban a családjával másfél méteres távolságon belül, akkor ezt a moziban miért ne tehetnék meg. Mi készen állnánk arra, hogy a megfelelő igazolás esetén biztosítsuk a családok számára a közös mozizást, de a jelenlegi szabályozást tudomást vesszük és szem előtt fogjuk tartani.”

Szerinte viszont az sem okozna nagy különbséget, ha a rendelet a jelenlegi formában marad érvényben: “Akit ez tántorítana el, az valószínűleg már eddig sem ment moziba a családjával. A nézőszámok alacsonyak, emiatt a mozitermek gyakran szellős báltermekre hasonlítanak. Azon kevesek, akik még járunk moziba, nagyon jól érezzük magunkat, mert valószínűleg ezek a város legbiztonságosabb pontjai.”

Borító: Cinema City