A 25. alkalommal megrendezett Avanca Filmfesztivál tíz nap alatt mintegy 150 alkotást mutatott be. A portugál rendezvény nemzetközi mozis, tévés, videós és multimédiás találkozó, melynek gazdag programjában kreatív műhelyek és kiállítások is teret kapnak. Idén a nemzetközi szakmai zsűri Szász Attila Apró mesék című alkotását elismerő oklevéllel méltatta és a film alapjául szolgáló forgatókönyvért Köbli Norbertet díjazta.

Az Apró mesék közvetlenül a II. világháború után játszódik, amikor zűrzavar és bizonytalanság uralkodik Magyarországon. Egy szélhámos megpróbál hasznot húzni ezekből a zavaros időkből, és amikor menekülnie kell Pestről, egy titokzatos nő és a fia nyújt számára menedéket az erdő mélyén. Miközben háborús démonjaival viaskodik, szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik a nővel, akinek a férje bármelyik nap hazatérhet a frontról.

Szász Attila 2019-ben bemutatott mozifilmje, az Apró mesék a Film Positive gyártásában készült, operatőre Nagy András, zeneszerzője Pacsay Attila és Parádi Gergely producere Lajos Tamás, társproducere Köves Ábel volt. Az Apró mesék nézhető a Nemzeti Filmintézet streaming platformján a FILMIO-n.

Ennek a szélhámosnak szívesen bedőlünk

Miközben az ország a második világháború utáni kaotikus átmenet időszakát nyögi, egy szimpatikus szélhámos (Szabó Kimmel Tamás) veszélyes viszonyba keveredik egy vadász feleségével (Kerekes Vica). Az izgalmas tévéfilmjeikről jól ismert Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró egy film noiros ízesítésű romantikus thrillerrel debütáltak a mozikban.

Forrás: NFI