Bár a Kék Pelikan csak április 4-én érkezik országszerte a mozikba, az indigóval vonatjegyet hamisító fiatalokról szóló mozifilm közönségtalálkozókkal egybekötött premier előtti vetítésein az alkotók a film kulisszatitkairól mesélnek, míg olyan ikonikus művészek, mint Kozso és Bérczesi Róbert az ezredforduló életérzésének felidézésében lesznek a közönség segítségére. Budapest mellett Győrben, Kecskeméten, Szentendrén és Szolnokon is várják a nézőket.

1988-ban Magyarországon már mindenki igényelhetett világútlevelet, kinyíltak a határok, felszabadult az utazás lehetősége, a vonat és a busz azonban nagyon drága volt. Mit ér a szabadság, ha nem lehet élni vele? A Nyugatra vágyódó három jóbarát, Ákos, Laci és Petya rájönnek, hogy a MÁV-nál a jegyeket kézzel írva, kék Pelikan indigót használva töltik ki – egy budapesti belvárosi bérház egyik lakásában pedig megkezdődnek a kémiai kísérletezések, hogy hamis vonatjegyekkel mehessenek világot látni.

A valós eseményeket feldolgozó, felnőtteknek szóló animációs film sok humorral és korabeli zenékkel meséli el, hogyan oldották meg okosba’ az utazást a kilencvenes évek csibészei. A Kék Pelikan igazi nosztalgiautazás, amelyen a felidézett tárgyak vagy olyan korabeli zenék segítségével vehetnek részt a nézők, mint az Induljon a banzáj! a Bonanza Banzai-tól, a Lidocain a Hiperkarmától vagy a Húsrágó hídverő a Kispál és a Borztól.  

 

Március 14-én a Puskin Moziban a film rendezője, Csáki László és film producerei, Felszeghy Ádám és Kázmér Miklós mesélnek a Kék Pelikan több mint 10 éves alkotói folyamatáról. Március 20-án a Cinema City Aréna vendégei a kor meghatározó zenészei, Kozso és Bérczesi Róbert lesznek. Március 21-én a Premier Kultcaféban az ELTE Filmklub keretében a rendező mellett, a film egyik főszereplője, Polya Péter fedi fel a film mögött húzódó valós történeteket. Március 23-án Csáki László, Felszeghy Ádám és Ács Zsuzsanna színész és kifestő a szolnoki Tisza moziba látogatnak. Március 26-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós zeneszerzők és Zányi Tamás, a film hangmestere lesznek a Film/Zene sorozat vendégei.

Március 28-án két városban is lesznek Kék Pelikan-események: este hattól Kecskeméten az Otthon moziban Csáki László és a film koproducere, Temple Réka az animációról mesélnek majd, míg este nyolctól Budapesten a Művész moziban Kovács Gellért Filmszerész filmklubjában is látható lesz a film. A premier napján, április 4-én a film Győrbe érkezik, ahol a Rómer Ház látja vendégül Csáki Lászlót és Felszeghy Ádámot. Április 5-én a rendező mellett a filmben szintén fontos szerepet játszó egykori Pesti Est szerkesztőségének tagjai lesznek a Cinema City Mammut vendégei. Április 12-én Szentendrén a P’Art Mozi is közönségtalálkozóval várja a helyieket, ahol szintén Csáki László és Felszeghy Ádám mesélnek majd a film kulisszatitkairól.  

A Kék Pelikan című egész estés animációs film írója és rendezője Csáki László, producere Felszeghy Ádám és Kázmér Miklós. Az operatőr Horváth Árpád, a vágó Szabó Dániel, a zeneszerző Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával az Umbrella Entertainment produkciójában, Temple Réka koproducer szakmai támogatásával és a Cinemon Entertainment gyártásában készült. A Kék Pelikan a JUNO11 Distribution forgalmazásában április 4-étől látható a hazai mozikba.