Június 11., kedd, 18:30 - ’85 nyara
A 16 éves Alexis mindig is olyan barátról álmodott, mint a nála két évvel idősebb – és tapasztaltabb – David, aki hősiesen kimenti őt a tengerből. Egynyári barátság? Vagy mélyebb nyomok maradnak utána?

 Június 13., csütörtök, 18:30 -  Közel
A két tizenhárom éves fiú, Leo és Remi a gondtalan gyerekkor idilli életét élik. Mindketten szerető családban nevelkednek Belgium egyik gyönyörű vidékén. A nyár hosszú hónapjaiban minden percet együtt töltenek, elmerülnek a saját maguk által kitalált, bonyolult történelmi szerepjátékokban, bicikliznek, frissen szedett gyümölcsöt esznek, és segítenek szüleiknek a gazdaságban is. Az iskola kezdete azonban kiszakítja őket érintetlen saját világukból, majd intenzív barátságuknak hirtelen vége szakad. Léo nem képes megérteni, hogy mi történt, ezért Sophie-hoz, Rémi édesanyjához fordul segítségért.

Június 14., péntek, 21:00 - She is Conann
Bertrand Mandico feminista újragondolása a Conan mítosznak 2023-ban a Cannes-i Filmkészítők Kéthetén debütált. A történet nem egy tradicionális narratívát követ, inkább az ingerekre helyezi a hangsúlyt. A filmben megjelenített karakterek feszegetik a társadalmi nemről való gondolkodás határait, Conan itt női testekbe bújva lép színre, a hipermaszkulin, olajos izomzatú Arnold Schwarzenegger helyett. Ettől válik a film egy szellemileg és érzékileg is magával ragadó élménnyé.

Június 18., kedd, 18:30 - 120 dobbanás percenként + beszélgetés
120 dobbanás: ennyit ver átlagosan percenként a szív. A megtörtént eseményeket feldolgozó film a kilencvenes évek elején játszódik, amikor már évek óta szedte az AIDS az áldozatait. Aktivisták egy csoportja elhatározza, hogy felrázza a közvélemény közönyét a betegséggel szemben, s felhívja a figyelmet a különbözőségekre és azok fontosságára. A 120 dobbanás percenként a szerelem, a remény, az összefogás filmje, valamint az életé, ami erősebb a halálnál.

Június 20., csütörtök, 18:30 - Vénuszdombi mesék
Laurent és Loli látszólag a megtestesült álompár két gyermekkel. Laurent egy jól menő ingatlanügynökség tulajdonosa, jó néhány házasságon kívüli kalandja sem befolyásolja a családi harmóniát, természetesen Loli semmit sem tud a félrelépéseiről. Egy nap ez a harmónia elillanni látszik, amikor egy Marijo nevű lány lerobban a lakókocsijával pont a házuk előtt. Laurent-ban és Marijo-ban csupán egy dolog a közös: mindketten szeretik a nőket...

Június 25., kedd, 18:30 - Heti három éjszaka + beszélgetés
A 29 éves Baptiste kapcsolatban él Samiával, ám amikor először találkozik Cookie-val, a fiatal párizsi drag queennel, azonnal megbabonázza. Először egy fotós projekt miatt találkozgatnak, ám Baptiste fokozatosan egyre jobban belemerül a drag szcénába.

Június 27., csütörtök, 18:30 - A gimis srác + beszélgetés
Lucas 17 éves, amikor a kamaszkorának hirtelen vége szakad. Úgy látja, hogy az élete egy vadállat, amelyet meg kell szelídíteni. Most, hogy a bátyja Párizsba költözött, ő pedig egyedül maradt az anyjával, Lucasnak meg kell küzdenie azért, hogy újra megtanuljon remélni és szeretni.

Forrás: Francia Intézet / Címlapkép: 85 nyara / Fotó forrása: Francia Intézet / Vertigo Média