Schamus nemcsak Ang Lee filmjeiről ismert, de például a Hulk producereként és forgatókönyvírójaként is, filmes munkái mellett a Columbia Egyetem filmtörténet és filmelmélet professzora. A nyolctagú zsűriben szerepel még kétszeres Oscar-díjas Christoph Waltz, a francia rendező, Michel Gondry, Mitra Farahani iráni filmes, Trine Dyrholm dán és Greta Gerwig amerikai színésznők (utóbbi filmrendező és producer is), Vong Kar-vaj számos filmjének főszereplője, Tony Leung, és a James Bond filmek amerikai producere, Barbara Broccoli is.

aimer-boire-et-chanter-26-03-2014-3-g

Aimer, boire et chanter

Az eddigi bejelentések szerint a versenyprogramban szerepel például a francia Alain Resnais Aimer, boire et chanter című filmje, a perui Claudia Llosa Aloft című alkotása, és a Londonban élő algériai-francia rendező, Yann Demange '71 című munkája is. Az Arany Medvét idén akár a német Dominik Graf (Die geliebten Schwestern), és a ciprusi Jannisz Ekomidesz (Sztratosz) is hazaviheti. A versenyprogramban induló összes film Berlinben debütál.

GELIEBTE SCHWESTERN

Dominik Graf (balra) és szereplői

Itt mutatják be George Clooney Robert M. Edsel-adaptációját, a The Monument Men című nonfictionből forgatott Műkincsvadászokat, és A nimfomániás első részének rendezői változata is itt lesz látható először.

A Berlinale február 6-án indul, a nyitófilm Wes Anderson várva várt The Grand Budapest Hotelje lesz. Életműdíjjal idén a brit Ken Loach-t díjazzák, és filmjeiből retrospektív vetítéseket is szerveznek.