Herbai Máté mellett az észt származású Mart Taniel (November) és az orosz Mikhail Krichman (Szeretet nélkül) kiemelkedő operatőri munkáját jelölték az idei Spotlight-díjra. A díjjal olyan operatőröket jutalmaznak, akiknek filmjei a világ különböző fesztiváljain mutatkoztak be, emellett Amerikában limitáltan vagy egyáltalán nem lettek bemutatva. Az ASC február 17-én jelenti be a nyerteseket.

Enyedi Ildikó és Herbai Máté operatőr bemutatja az Arany Medvét / Fotó: Pozsonyi Janka

A Testről és lélekről operatőrének nem ez lenne az első rangos elismerése: november közepén a Camerimage fesztivál fődíját, az Arany Békát is elnyerte. Enyedi Ildikó filmje a Berlinben elnyert Arany Medvéje óta sorra halmozza az elismeréseket, főszereplője, Borbély Alexandra lett 2017 Legjobb európai színésznője, ez lett az első magyar film, amelyet megvásárolt a Netflix, és január 23-án az is kiderül, hogy bejutott-e az öt Oscar-nevezett alkotás közé a Legjobb idegennyelvű film kategóriájában.

Herbai Máté többek közt A nyomozó, az Utolsó idők, a Kút és a Terápia című sorozatban is dolgozott, legközelebb Nagypál Orsi első nagyjátékfilmjében, a Nyitvában látható operatőri munkája.

Forrás: ASC / Borítókép: MTI, Kallos Bea