Az Európai Filmdíjak három évtizedre visszatekintő történetében először ítélték oda magyar színművésznek a Legjobb európai színésznő díját. Berlinben, a 30. Európai Filmdíjak átadásának gálaestjén Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotásának főszereplője részesült az Európai Filmakadémia (EFA) rangos elismerésében: Borbély Alexandra meghatódva vette át a Legjobb európai színésznőnek járó szobrocskát. A Testről és lélekről rekordmennyiségű jelölést kapott, a Legjobb film díja mellett Enyedi Ildikó a Legjobb rendezésért és forgatókönyvért is versenyben volt, ám végül mindhárom kategóriában Ruben Östlund, A négyzet című svéd fekete komédia alkotója vihette haza a díjakat (A négyzet továbbá a Legjobb vígjáték, férfi színész és produkciós designer szekcióban is tarolt). Az idei, immár harmincadik évfordulóját ünneplő eseményen további magyar meghívottak is részt vettek, Mundróczó Kornél Jupiter holdja című filmje bekerült az egész estés játékfilmek válogatásba, míg Bucsi Réka Love című rajzfilmje a Legjobb európai rövidfilmek között versenyzett.

(Kép forrása: Mozinet)

A Borbély Alexandra és Morcsányi Géza főszereplésével készült Testről és lélekről idén mutatkozott be a hazai mozikban, a márciusi premier óta közel 90 000 mozi néző váltott jegyet rá. A 18 év után visszatérő Enyedi Ildikó író-rendező filmje igazi sikerszériát tudhat magáénak, februárban a Berlinale fődíját, az Arany Medvét nyerte meg, mellette pedig a nemzetközi filmkritikusok (FIPRESCI) díját is megkapta. A film operatőrét, Herbai Mátét munkájáért novemberben a Camerimage Nemzetközi Operatőri Filmfesztiválon részesítették fődíjban. A Testről és lélekről Magyarország hivatalos jelöltje az Oscar-díj Legjobb külföldi film kategóriájába is.

Enyedi Ildikó a díjról: "nagyon nagy boldogság Alexandra díja. Sokszor elmondtam, de nem lehet elégszer, hogy mennyire különleges élmény volt számomra együtt dolgozni vele, tanúja lenni annak a csodálatos, belülről jövő metamorfózisnak, amivel átalakult ennek a filmnek a főszereplőjévé, Máriává. Sok igazán tehetséges, izgalmas színésznőt ismerek, közülük is kiemelkedik azzal az elképesztően széles skálával, aminek minden szegmensét még nem is volt alkalma megmutatni, pedig sokféle szerep megtalálta már, eddig főleg színházban. Hozzon neki ez a nagy elismerés sok, boldog, önfeledt munkát, igazi kibontakozást!". (MTI)

Borbély Alexandra a szombati díjátadó kulisszái mögött (Kép forrása: EFA Instagram)

Az Európai Filmdíjakat 1988 óta adja át az Európai Filmakadémia. Bár korábban még nem fordult elő, hogy egy magyar filmet négy kategóriában is felterjesszenek az elismerésre, az évek során több hazai nyertese is akadt a díjnak: Bereményi Gézát 1989-ben választották a Legjobb európai rendezőnek az Eldorádóért. Szabó István 1992-ben az Édes Emma, drága Böbe című filmjéért, 1999-ben pedig a Napfény ízéért hozhatta haza a Legjobb európai forgatókönyv díját, utóbbiért Koltai Lajos operatőr is a Legjobb európai operatőr díjában részesült. 1994-ben Szász János vehette át a Legjobb európai felfedezett díját Woyzeck című rendezéséért (a díjat Agnès Merlet francia filmrendezővel kapta megosztva), 2002-ben Pálfi György is ebben az elismerésben részesült Hukkle című alkotásáért. A rövidfilm kategóriában Gyarmathy Lívia A mi gólyánk című alkotása 2000-ben nyert díjat, amíg Kenyeres Bálint Before Dawn című kisfilmjét 2006-ban jutalmazta az Európai Filmakadémia.

Testről és lélekről: A természet csodái

Elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy bár négy napja érkeztünk a fesztiválra, egy film sem volt még ránk olyan hatással, mint Enyedi Ildikó nagyjátékfilmes nagy visszatérése. A nyers valóság és a misztikum keveredése önmagában is izgalmas alap, a film ereje azonban mindenekelőtt az érzelmek fokozásában és az apró gesztusokban rejlik....Tovább a kritikához

 Borítókép: Borbély Alexandra (Kép forrása: EFA)