{related-53-cikkhez-kapcsold-program}Nyolc rendező vonult fel a New Faces kezdeményezés zászlaja alatt, hogy összefogva reklámozzák magukat egy - Amerikában már meghonosodott - rendező-börze keretében. A magyar filmszakma számára sokuk nem is annyira új arc, hiszen számos kisjátékfilm áll mindnyájuk háta mögött. Az első magyar rendezőbörze résztvevői Borsos Miklós, Kovács M. András, Lóth Balázs, Schwechtje Mihály, Simonyi Balázs, Szabó Simon, Szajki Péter és Tóth Barnabás. "Ez egy olyan nyolcasfogat, amely hasonló gondolkodású rendezőket tömörít, akik a filmezés mellett érdeklődnek a reklámfilm-készítés iránt is, és van némi tapasztalatuk ezen a téren" - beszélt a névsor összeállításának mikéntjéről Lóth Balázs, a kezdeményezés egyik ötletgazdája.

Az Odeon Lloyd moziba diszponált esemény szervezői jelenleg leginkább attól tartanak, hogy az érdeklődők nem fognak beférni a moziterembe. "Összeraktunk egy több száz fős levelezőlistát, amelyre elküldtük a programot, készítettünk egy esemény-ajánlót a facebookon, és személyre szóló meghívót küldtünk további 50 VIP vendégnek, akiknek fele filmes producer, másik fele pedig reklámügynökségek kreatív igazgatóiból áll" - mondta Lóth Balázs. A rendezvény iránt mutatott nagy szakmai érdeklődést mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a Kreatív online hír és körlevél formájában is publikálta a New Faces programját. "Ebből a gesztusból mi azt szűrjük le, hogy igenis van igény az efféle kezdeményezésekre a reklámszakmában is" - mondta a rendező.


newfaces_szabosimon_sz
Nyolcból egy: Szabó Simon munkában


Az esemény napirendje a következő: minden filmrendezőnek negyed órája lesz arra, hogy letegye névjegyét a közönség elé. Ez egy 1-3 perces showreellel indul, amelyben minden alkotó eddigi pályája legfontosabb pillanatait villantja fel, majd ezt követően tíz percben mutathatja be legimpozánsabb filmjét, annak egy részletét, vagy egy több filmből összevágott anyagot. A vetítések után lehetőség lesz a személyes beszélgetésre és tényleges névjegy-cserékre is. A szervezők a nagy érdeklődésre való tekintettel pótvetítés beiktatását tervezik, 22 órai kezdettel.

A magánkezdeményezésként, a résztvevő fiatal filmesek által életre hívott eseménynek Lóth Balázs elmondása szerint lesz folytatása, hiszen számos további kreatív, tehetséges, feltörekvő rendező vár arra, hogy bizonyíthasson a magyar filmes és reklámszakmának. A tervek szerint félévente újabb nyolc alkotó kerülhetne be az 'Új Arcok' táborába.

Az Afterjka showreel-je