Július 17. és 28. között zajlik a 27. Anima Mundi animációs filmfesztivál Rio de Janeiróban, amelyre több magyar alkotást is beválogattak. A seregszemle egész estés versenyprogramjában kapott helyet a Ruben Brandt, a gyűjtő. Milorad Krstic animációs akciófilmje tavaly óta sorra járja a világ filmfesztiváljait, legutóbb a lengyelországi Poznanban jutalmazták közönségdíjjal. A brazil filmfesztiválon a legjobbnak járó díjért egyik vetélytársa a részben szintén hazánkban készült Még egy nap élet című animációs dokumentumfilm.

Milorad Krstic: Ruben Brandt, a gyűjtő

A rövidfilmek versenyén vesz részt a gyurmát idéző számítógépes animációs technikával készült reMake. A kisfilm egy teljes emberöltőt kísér végig pár percbe és csupán egy snittbe sűrítve. A főszereplő életvonala teljes ívet zár be, a születéstől az öregkorig, halálig és talán még tovább. Klingl Béla alkotását idén júniusban a legszínvonalasabb képi formanyelvért és a legjobb animációs munkáért járó díjjal jutalmazták a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon. A KGB Stúdió gyártásban készült kisfilmet itthon legközelebb a komlói Hét Domb Filmfesztiválon (2019. szeptember 9-15.) lehet majd megnézni.

A fesztivál versenyen kívüli panoráma programjába hívták meg az Oscar-díjas magyar animációs rendező, Rófusz Ferenc legújabb alkotását, Az utolsó vacsorát. A légy alkotója négy évtizednyi várakozás után készíthette el kisfilmjét, amellyel Leonardo da Vinci világhírű freskója előtt tiszteleg.

Borító: reMake