A 12. Nemzetközi Animator Filmfesztivál, Lengyelország legnagyobb animációs filmekkel kapcsolatos eseménye július 5. és 11. között zajlott Poznanban. A fesztivál idén közel 500 alkotást vonultatott fel, a programban szerepelt a műkincstolvajokról szóló magyar animációs thriller, a Ruben Brandt, a gyűjtő is. Milorad Krstić filmje a fesztivál közönségdíját nyerte el, a díjat a lengyel közönségnek videóüzenetben köszönte meg. A világszínvonalú akció-thrillerre a hazai mozikban már mintegy 50 ezren váltottak jegyet.

A Ruben Brandt több mint 100 szakemberből álló animációs csapat alkotása, zenéjét Cári Tibor szerezte, a produceri munkát Miskolczi Péter, Roczkov Radmila, Roczkov Hermina és Kurdy-Fehér János végezte.

A film világpremierje tavaly a locarnói fesztivál egyedülálló szabadtéri vetítésén, a 8000 férőhelyes Piazza Grandén volt tavaly, azóta nagy sikerrel járja a filmfesztiválokat világszerte: megnyerte a bukaresti fesztivált, majd három díjat elhozott a Sevilla-ból; Triesztben a SkyArte, Brüsszelben a BeTV televízió különdíját és a zágrábi Animafesten a fődíjat nyerte el.

Nemrég indult el a film temérdek művészeti utalását feldolgozó okosmozi.hu online tudástár, mely a Milorad Krstić által újraértelmezett 300 műalkotásról és annak eredetijéről mesél a film kapcsán.

Magukkal ragadnak az animált műkincstolvajok

Milorad Krstic szlovén születésű animációs rendező és magyar csapata egy különleges, animációs thrillert készített, amivel nagyon magasra tették a lécet. Igaz, hogy a Ruben Brandt, a gyűjtő legalább annyiféle forrásból merít, mint ahány híres festményre ráteszik a kezüket műkincstolvaj főszereplői, a dinamikusan kibontakozó összkép mégis lehengerlően eredeti, pörgős és magával ragadó.

Forrás: Filmalap