A Paramount Pictures a jelek szerint komolyan gondolja, hogy remake-t gyárt minden idők egyik legjobb pszichológiai thrilleréből, Alfred Hitchock 1958-ban bemutatott Szédülés (Vertigo) című filmjéből. Az eredetileg Jimmy Stewart által játszott főszerepre a Vasember és a Sherlock Holmes filmek sztárját, Robert Downey Jr.-t szemelték ki, aki már előrehaladott tárgyalásokat folytat a stúdióval.

Rendezőről egyelőre még nem esett szó, de a forgatókönyvet egy elismert brit szakemberre, a nálunk is népszerű Birmingham bandája (Peaky Blinders) című gengszter-sorozatot és a Locke című Tom Hardy-filmet jegyző, valamint jelenleg egy frissen bejelentett Star Wars-filmen is dolgozó Steven Knightra bízták. Downey Jr. továbbá producerként is részt venne a munkálatokban.

Jimmy Stewart és Kim Novak az eredeti Szédülésben

Hitchock filmtörténeti jelentőségű alkotása Boileau-Narcejac francia író 1954-ben kiadott regénye alapján készült, és egy Scottie nevű magánnyomozóról (Jimmy Stewart) szól, akin egy múltbéli tragédia miatt komoly szédülés lesz úrrá, ha a magasban kell tartózkodnia. Az egykori rendőrt egy ismerőse felbérli, hogy kövesse a hűtlenséggel vádolt feleségét (Kim Novak), azonban a nő megfigyelése közben a férfi a megszállottjává válik és egyre jobban elveszíti a józan eszét.

A film bemutatója idején nem aratott azonnali sikert, az azóta eltelt több mint fél évszázad során azonban a kritikusok újraértékelték, a színészi alakítások, a zene és operatőri újításai – például a korábban még sosem használt dolly zoom alkalmazása – miatt mára Hitchcock legfontosabb művei között tartják számon.

A Szédülés feldolgozásának bejelentése azért is meglepő, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy Alfred Hitchock munkáit lehetetlen felülmúlni, legyen szó remake-ről vagy folytatásról. Legutoljára Gus Von Saint próbálkozott vele, aki 1998-ban anyagilag és kritikailag is csúnyán lebőgött a Psychóval, amit snittről snittre lemásolt.

Forrás: Deadline / Címlapkép: Robert Downey Jr.