Kapcsolódó anyagok

Sorra nyerik a fesztiválokat
Dorotheea Petre a Hogyan töltöttem a világvégét?
c. filmben
Utoljára 2002-ben rendeztek Román Filmnapokat az Örökmozgóban. Hat év alatt mindössze négy román alkotás került bemutatásra hazánkban, ebből kettő, a  Lazarescu úr halála (Cristi Puiu) és A nagy kommunista bankrablás (Alexandru Solomon), az idén. Bakos Edit, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója elmondta, azért is fontos megismertetni a magyar közönséggel a legfrissebb román filmtermést, mert ezek az alkotások sorra nyerik a fesztiválokat. Cannes-ban Corneliu Porumboiu a legjobb elsőfilmesnek járó Arany Kamera-díjat kapta a Volt vagy sem című filmért, a fiatal tehetség, Dorotheea Petre pedig Catalin Mitulescu filmjében (Hogyan töltöttem a világvégét?) nyújtott alakításával érdemelte ki a Legjobb Színésznő díját az Un Certain Regard szekcióban. A két alkotás mellett itt lesz a szintén Dorotheea Petre főszereplésével készült Ryna (Ruxandra Zenide), a Lazarescu úr halálát is jegyző Cristi Puiu Cigaretta és kávé című alkotása, mely elnyerte a 2004-es Berlini Filmfesztivál legjobb rövidfilmnek járó Arany Medve díját, illetve a 2004-es Velencei Filmfesztivál zsűrijének különdíját bezsebelő A lakás című kisfilm Constantin Popescu-tól. A fesztivál nyolc napja alatt összesen 7 játékfilmet, 2 egészestés dokumentumfilmet és 4 rövidfilmet láthat a nagyközönség, minden filmből két vetítást tartanak az Uránia moziban, egységesen 600 forintért.

Gombos Judit, az Uránia Nemzeti Filmszínház kommunikációs igazgatója hangsúlyozta, egyelőre többet tudunk az angolszász filmgyártásról, mint a szomszéd országok filmgyártásáról. A filmhét programjáról, illetve az alkotások témájáról szólva elmondta, a román filmesek igyekeznek elszámolni az elmúlt 16 év eseményeivel, próbálják a múltat  feldolgozni, azaz a friss filmtermés elsősorban a történelemre koncentrál. Külön kiemelte Florin Iepan Parancsra születtek című dokumentumfilmjét, mely témájával sokkol. 1966-ban Ceausescu Romániájában életbelépett a hírhedt 770-es rendelet, mely betiltotta az abortuszt. Hamarosan több mint kétmillió gyermek született az országban, ugyanakkor több mint 10 ezer nő halt bele a tiltott műtétekbe.


Olasz lányok - román filmek
Román Kulturális Intézet igazgatója, Mircea Opriţă kiemelte, két olyan kulturális terület van Romániában, amit a magyar közönség is jól ismer: a színház és a film. Utóbbi az elmúlt évtizerdben állt igazán lábra, s azóta halmozza az elismeréséket. Ezért a szervezők célja az volt, hogy két évnél nem régebbi, fesztiválokról frissen visszaérkezett filmek kerüljenek a filmhét programjára. A legrégebben a nyitófilm készült. Napoleon Helmis Olasz lányok című 2004-ben forgott vígjátékát maga a rendező is elkíséri, aki pillanatnyilag a Miskolci Fiatalfilmes Fesztivál zsűrijében tevékenykedik. Kakukktojásnak számít a
Danny Cannon-rendezte amerikai sportdráma, a Gól, melyet a fesztivál díszvendégének tiszteletére vetítenek le. Marcel Iures (Interjú a vámpírral, a Mission Impossible, és a Hart háborúja), a világszerte egyre ismertebb román színész, a román filmgyártás Maia Morgenstern melletti másik legnépszerűbb exportcikke, ugyanis az elmúlt pár évben nem szerepelt hazai alkotásban. A Volt vagy sem alkotója, Corneliu Porumboiu, pedig csak azért nem lehet jelen filmje magyarországi premierjén, mert az egybeesik a romániai bemutatóval. Balázs Áron az Oktatási és Kulturális Minisztérium részéről hozzáfűzte, a filmhét ötlete másfél éve merült fel a magyar-román együttműködési ülésen, s belekerült a kulturális együttműködési munkatervbe. A minisztérium csak koordinálni kívánja a remélhetőleg hagyományteremtő rendezvényt.


A Román Filmhét részletes műsora:

2006. Szeptember 21. Csütörtök
CSORTOS TEREM
16.30 Gól 118' Goal!
DÍSZTEREM - Nyitó díszelőadás (csak meghívóval látogatható)
19.00 Olasz lányok 82' Italiencele

2006. Szeptember 22. Péntek
CSORTOS TEREM
17.30 Olasz lányok 82' Italiencele
19.00 Tertium non datur 39' Tertium non datur
Parancsra születtek 70' Nascuti la comanda

2006. Szeptember 23. Szombat
CSORTOS TEREM
17.00 Tertium non datur 39' Tertium non datur
Goldfaden öröksége 70' Goldfaden
19.00 Ryna 94' Ryna

2006. Szeptember 24. Vasárnap
CSORTOS TEREM
16.45 Ryna 94' Ryna
19.00 Hogyan töltöttem a világvégét? 110' Cum mi-am petrecut...

2006. Szeptember 25. Hétfő
CSORTOS TEREM
17.00 Hogyan töltöttem a világvégét? 110' Cum mi-am petrecut...
19.00 Parancsra születtek 70' Nascuti la comanda

2006. Szeptember 26. Kedd
CSORTOS TEREM
17.30 4 rövidfilm:
Lakás 20' Apartamentul
Liviu álma 40' Visul lui Liviu
Cigaretta és kávé 15' Un cartus de Kent...
Challenge Day 10' Challenge Day
19.00 Beteges kapcsolatok 86' Legaturi bolnavicioase

2006. Szeptember 27. Szerda
CSORTOS TEREM
17.30 Beteges kapcsolatok 86' Legaturi bolnavicioase
19.00 Goldfaden öröksége 70' Goldfaden

2006. Szeptember 28. Csütörtök
CSORTOS TEREM
17.00 4 rövidfilm:
Lakás 20' Apartamentul
Liviu álma 40' Visul lui Liviu
Cigaretta és kávé 15' Un cartus de Kent...
Challenge Day 10' Challenge Day
DÍSZTEREM - Záró díszelőadás (csak meghívóval látogatható)
19.00 Volt vagy sem? 89' A fost sau n-a fost?

Kedvezményes jegyár a Román Filmhét filmjeire: 600.- Ft
Diák és nyugdíjas bérletek a filmhét előadásaira nem használhatók.
A nyitó és záró díszelőadás csak meghívóval látogatható.