A Magyar Filmakadémia Egyesület tagjai az 5. Magyar Filmhéten bemutatott 21 nagyjátékfilm és 3 egészestés animációs film közül választották ki a Magyar Filmdíj 19 kategóriájának jelöltjeit, majd a győzteseit. A vasárnapi gálán négy díjnak örülhettek a Rossz versek alkotói. Amellett, hogy a tavalyi év legjobb játékfilmjének választották meg a Rossz versek-et, Reisz Gábor lett a legjobb rendező, Monori Lili lett a legjobb női mellékszereplő, Tálas Zsófia pedig a vágók versenyét nyerte meg.

A Napszállta nyerte a legtöbb, szám szerint hat díjat, többek között jutalmazták a film operatőrét, Erdély Mátyást és a 2018-ban elhunyt Melis László zeneszerzőt. Az Egy nap három kategóriában győzedelmeskedett: a legjobb elsőfilm lett, Szamosi Zsófiát választották meg a legjobb női főszereplőnek, illetve a legjobb forgatókönyv díját Szilágyi Zsófia és Mán-Várhegyi Réka kapta.

Szamosi Zsófia a díjátadón (fotó: MTI)

A legjobb férfi főszereplő díjával Hegedűs D. Gézát jutalmazták. A legjobb egészestés animáció a Ruben Brandt, a gyűjtő lett. A közönségdíj győztese Goda Krisztina filmje, a BÚÉK lett. A legjobb férfi mellékszereplő díját pedig Nagy Zsolt (A hentes, a kurva és a félszemű) kapta. A győztesek teljes listáját itt találja meg.

Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap elnöke a gálán kiemelte: soha ennyi pénz nem volt még magyar filmre, ma már évi 10 milliárd forint áll rendelkezésre egészestés magyar játékfilmek támogatására. Az új filmtámogatási rendszer felépítésében az elmúlt nyolc évben kulcsszerepet játszott Andy Vajna - méltatta a nemrég elhunyt producert, filmügyi kormánybiztost Havas Ágnes. Hozzátette: tavaly 15,6 millió mozinéző volt Magyarországon, 500 ezerrel több mint 2017-ben. 2018-ban harminc magyar játékfilmet mutattak be, amelyek összesen több mint egymillió fős közönséget vonzottak.

A gálán Andy Vajna mellett megemlékeztek többek között az elmúlt évben elhunyt Kósa Ferenc és Kerényi Imre rendezőről; Szokolai Ottó, Székhelyi József, Tardy Balázs, Matus György, Spindler Béla, Kautzky József, Ádám Tamás, Uri István, Paudits Béla és Tahi Tóth László színészekről; Koós János színész-énekesről, valamint Baló György és Aczél Endre televíziós szerkesztőkről is.

Forrás: MTI
A borítóképen a Rossz versek alkotói láthatóak (fotó: MTI).