A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál a magyar filmes élet egyik legnépszerűbb eseménye. A legjobb hazai és nemzetközi rövidfilmeket bemutató fesztivált hagyományosan tavasszal rendezik meg a Toldi moziban, rendszerint teltházas vetítésekkel, pezsgő szakmai programokkal. A tavalyi évben a járvány miatt őszre tolódott filmes esemény szervezői bíznak benne, hogy idén ismét márciusban, újra élőben találkozhatnak a szakma képviselői, az alkotók és a rövidfilmek rajongói. Ennek egyik első lépéseként a Friss Hús meghirdeti hagyományos rövidfilmes pitchfórumát.

A Friss Hús rövidfilmes pitchfórum célja, hogy lehetőséget teremtsen fiatal filmes alkotóknak előkészületben lévő projektjeik, filmötleteik prezentálására és azok megvitatására. A nyilvános pitchfórumon a beérkezett pályázatok közül tíz projektet mutathatnak be az alkotók (rendezők, forgatókönyvírók, producerek). A legjobb filmterv a fiatalon elhunyt producerről elnevezett Lovas Nándor-díjat kapja, amely 300.000 forintos pénzjutalommal jár.

 

Az elmúlt évek nyertes pályázatai közül Nagy V. Gergő Az ezredes a vörös nőért sír (korábban: Erős áll) című filmje a 8. Friss Húson mutatkozott be. Az Oscar-díjas Deák Kristóf A legjobb játék című filmje a 2018-as Friss Hús versenyprogramjában debütált, majd számos rangos nemzetközi fesztiválon is sikerrel szerepelt. Készül a 2017-es nyertes, Hermán Árpád Goodbye Frank című animációja, és K. Kovács Ákos a Magyar Média Mecenatúra támogatásával készült, 2018-as fesztiválon díjazott terve, a Branka, mely jelenleg utómunka fázisban van. A 2019-es nyertes, Turai Balázs Amok című animációs filmterve, valamint a tavalyi év fődíját megnyerő Hegyi Olivér A szív kertje című animációs filmterve szintén fejlesztés alatt állnak.

FRISS HÚS 2021 rövidfilmes pitchfórum

Beküldendő anyagok:

  • max. 2 oldal terjedelmű szinopszis Word vagy PDF formátumban
  • rendezői filmográfia Word vagy PDF formátumban
  • vizuális koncepció (moodboard) jpg, jpeg vagy PDF formátumban

LEADÁSI HATÁRIDŐ: 2021. január 30. éjfél

A beérkezett pályázatok közül várhatóan tíz filmtervet választanak ki, amelyeket szakmai zsűri előtt mutatnak be az alkotók (rendezők/forgatókönyvírók/producerek – stábonként maximum hárman). A prezentáció időpontja: 2021. március 26. péntek (a pontos időpontot a fesztivál közeledtével hirdetik meg). Helyszíne: Toldi mozi.

A BENYÚJTÁS MÓDJA: A pályázati anyagot e-mail-csatolmányként kérik elküldeni a következő e-mail-címre: veronika@frisshusbudapest.com.

A pályázatnak tartalmaznia kell a pályázó nevét, telefonszámát és e-mail-címét, valamint aláírt nyilatkozatát, hogy pályamunkája saját szerzői műve, és nem sérti más szerzői jogát. A pályázat elbírálása 2021. március 5-ig megtörténik, az eredményről minden pályázót e-mailben értesítenek a szervezők.

DÍJAZÁS: A legjobb filmterv pénzdíjban részesül, illetve a nyertes projektet a Friss Hús szakmai tanácsokkal segíti.

EGYÉB FELTÉTELEK:

A pitchfórumon való részvételre a projekt rendezője vagy producere pályázhat.

Egy pályázó több pályázatot is benyújthat.

A pályázatra történő nevezés ingyenes.

A beküldött pályázati anyagokat bizalmasan kezelik.

A pályázattal kapcsolatos kérdések esetén a veronika@frisshusbudapest.com e-mail címen lehet érdeklődni.

Forrás: Friss Hús
Nyitókép: Hegyi Olivér a Friss Hús pitchfórumán (Fotó: Chripkó Lili)