A 24 perces Fonica M-120 című alkotás Rudolf Olivér 2019-ben készült diplomafilmje. Főhőse Áron, egy 10 éves, magányos kisfiú, aki az anyjával él egy ócska szálló egyik szobájában. A felnőttek között téblábolva egy különös világot épít fel magának, aminek főbb szereplői az apja, egy dal és egy zenegép. Egy nap új vendég érkezik a szállóba és teljesen felforgatja Áron életét. A fiúnak döntenie kell, hová tartozik.

Egy kisfiú emlékfoszlányaiból felépülő világról, az ahhoz való ragaszkodásról és az első szerelemről szerettem volna filmet csinálni” – nyilatkozta Rudolf Olivér, aki a Filmvilágblognak adott interjújában a film inspirációjáról is mesélt: "Általánosban egyik nap ellógtam a suliból, és hazafelé sétálva nagyon kedves emberekkel találkoztam a kocsma előtt. Meghívtak egy almalére, és használhattam a zenegépet is. Ennek a délutánnak az élménye egyfajta misztikus nyomot hagyott bennem.

 

A forgatókönyvet a rendező, Kocsányi András és Kungl Zsigmond közösen jegyzi, a főszerepet a 10 éves Kovács Kristóf amatőrszínész játssza, a további szerepekben Keresztes Tamás, Kunert Mici és Botos Éva látható. A Fonica M-120 operatőre Podányi Dániel volt. Rudolf Olivér a Színház- és Filmművészeti Egyetem 6x7 osztályának hallgatójaként végzett 2019-ben, a vezető tanárai Janisch Attila, Nagy Viktor Oszkár és Szász János voltak.

A vizsga- és diplomafilmeket bemutató rangos Cinéfondation programban, mely a cannes-i fesztivál úgynevezett „hivatalos válogatásának” a része, az elmúlt években többek közt Mundruczó Kornél, Kocsis Ágnes, Szimler Bálint, Kárpáti György Mór, Andrasev Nadja korai alkotásai szerepeltek. Tavaly is volt magyar versenyző,  Beleznai Márk Agapé című kisfilmjét hívták meg.A 2021-es Cinéfondation válogatásban szereplő 17 diplomafilmet 1835 nevezésből választották ki.

Idén Enyedi Ildikó nemzetközi koprodukciója, A feleségem története képviseli hazánkat a hivatalos versenyprogramban, Mundruczó Kornél Evolúció című filmje pedig a Cannes Première szekcióban kapott helyet. A 74. cannes-i filmfesztivált július 6. és 17. között rendezik meg.

címlapfotó: Rudolf Olivér / forrás: Ágoston Mirabella