Csütörtök délelőtt Thierry Frémaux, a fesztivál művészeti vezetője és általános delegáltja leplezte le az idei cannes-i programot. A hivatalos versenyre 24 alkotást hívtak meg, köztük Enyedi Ildikó Léa Seydoux főszereplésével készült drámáját, A feleségem történetét. Az Arany Medve-díjas Testről és lélekről rendezője olyan világhírű filmesek alkotásaival versenyzik, mint Wes Anderson (The French Dispatch), Asghar Farhadi (The Hero), Paul Verhoeven (Bernadette) és François Ozon (Everything Went Fine).

A feleségem története Füst Milán regénye alapján készült. Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Störr kapitány  szeretnivaló, fájdalmasan becsületes figuráján keresztül, elemi módon, az érzékeinken át értjük meg az élet összetettségét, titokzatosságát, törékeny szépségét, megfoghatatlan, uralhatatlan jellegét.

 

Léa Seydoux és Gijs Naber / Fotó: Csata Hanna/Mozinet

A feleségem történetében Störr kapitányt a holland Gijs Naber, feleségét, Lizzyt a James Bond-, Mission: Impossible-filmekből és a cannes-i Arany Pálmás Adéle életéből ismert világsztár, Léa Seydoux alakítja. Fontos szerepben látható továbbá Louis Garrel, Funtek Sándor és Hajduk Károly.

"Nagy boldogság volt ezek után a fura, dermedt, elzárt hónapok után körbehívni a vezető munkatársakat a hírrel, bár legszívesebben felhívtam volna mindenkit. Sok friss munka lesz most a filmmel - egy rendezőnek hajtós időszak egy film elindulása. Ezek között a feladatok között kiemelt helyen szerepel egy igazi, erős magyar szinkron elkészítése, amit Báthory Orsi kiváló szinkronrendezővel közösen készítünk, „old school” műgonddal és szeretettel. Reményeink szerint a film eredeti és szinkronizált változatban egyaránt elérhető lesz a mozikban. Ha nemzetközi történetet is írt Füst Milán, egy igazi párizsi nő és egy hollandus hajóskapitány egymást tépő szerelmét, mégiscsak magyarul írta” - mondta el Enyedi Ildikó.

Enyedi Ildikó / Fotó: Berlinale

Mécs Mónika vezető producer hangsúlyozta: "A hosszúra nyúlt munkafolyamatok során a sok nehézség mellett rengeteg öröm is érte a produkciót. Az egyik ilyen öröm a cannes-i fesztivál meghívás. Felemelő érzés, hogy Füst Milán méltán híres regényét megfilmesíthettük és végre nemzetközi közönség előtt mutathatjuk be és vihetjük jó hírét az európai szereplő gárda és a filmben közreműködő szakemberek jóvoltából.”

A film forgatókönyvét Enyedi Ildikó írta, az operatőr Rév Marcell, gyártója az Inforg-M&M Film (Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Muhi András.) A feleségem története magyar, német, olasz és francia koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült. A feleségem története a tervek szerint 2021 őszén kerül a mozikba, a Mozinet forgalmazásában.

Mundruczó Kornél Evolúció című, német-magyar koprodukcióban készült új filmje a cannes-i fesztivál újonnan létrehozott, Cannes Première szekciójába kapott meghívást. Ezzel a rendező hetedszer szerepel a fesztivál hivatalos programjában. Az új szekció a Cannes-ba visszatérő alkotók innovatív munkáinak ad helyet.

Evolúció / Fotó: Proton Cinema

A filmes és színházi munkáival világszerte elismert rendező 2021 tavaszán, 13 forgatási nap alatt készítette el új filmjét. Mundruczó nyolcadik nagyjátékfilmje, melyet a forgatókönyvét író Wéber Katával közösen jegyez, bizonyos értelemben széljegyzet az ezt megelőző Oscar-díjra jelölt Pieces of a Woman című alkotásához.

A történet örökül kapott traumákról és azok feldolgozásának lehetőségeiről szól. A három nemzedék – Éva, Léna és Jónás – kapcsolatait átszövik a 20. század történelmi traumái, miközben minden vágyuk a gyógyulás útjára lépni.

A film főszerepeiben Monori Lili, Láng Annamária, Goya Rego és Padmé Hamdemir láthatóak. A film operatőrként ezúttal a francia Yorick Le Saux áll a rendező oldalán, akinek képeivel többek között olyan nemzetközileg elismert alkotásokban találkozhattunk, mint a Kisasszonyok (2019), vagy a Halhatatlan szeretők (2013). Jancsó Dávid immár hatodik alkalommal foglalta el a vágói széket Mundruczó filmjében, míg a látványtervező Varga Judit „Csuti”, zeneszerzője pedig Dascha Dauenhauer voltak.

Wéber Kata és Mundruczó Kornél / Fotó: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images

A produkció a német Match Factory Productions és a hazai Proton Cinema koprodukciójában készült, a ZDF-ARTE és a Proton Színház közreműködésével, a Mitteldeutsche Medienförderung, a Film- und Medienstiftung NRW, a German Federal Filmfund és a Nemzeti Filmintézet és a magyarországi adókedvezmény támogatásával. A tervek szerint az új Mundruczó-film ősszel lesz látható itthon.

A cannes-i filmfesztivált hagyományos formában, július 6-17. között rendezik meg, a zsűri elnöke Spike Lee lesz. A fesztivál életműdíját Jodie Foster amerikai színésznő kapja.

A 74. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramja

Ahed’s Knee (Nadav Lapid)

Annette, (Leos Carax)

A feleségem története (Enyedi Ildikó)

Benedetta (Paul Verhoeven)

Bergman Island (Mia Hansen-Løve)

Casablanca Beats (Nabil Ayouch)

Compartment No. 6” (Juho Kuosmanen)

Drive My Car (Ryûsuke Hamaguchi)

Everything Went Fine (Francois Ozon)

Flag Day (Sean Penn)

The French Dispatch (Wes Anderson)

A Hero (Asghar Farhadi)

La fracture (Catherine Corsini)

Lingui (Mahamat-Saleh Haroun)

Memoria (Apichatpong Weerasethakul)

Nitram (Justin Kurzel)

Paris, 13th District (Jacques Audiard)

Par un Demi Clair Matin (Bruno Dumont)

Petrov’s Flu (Kirill Serebrennikov)

Red Rocket (Sean Baker)

The Restless (Joachim Lafosse)

Three Floors (Nanni Moretti)

Titane (Julia Ducournau)

The Worst Person in the World (Joachim Trier)

Forrás: NFI / Variety