Ami Steven Spielberg számára a gyerekkoráról szóló The Fabelmans, az Sam Mendes számára bizonyára A fény birodalma lesz: a 80-a években játszódó történetet édesanyja fiatalkora ihlette. Az Olivia Colman által alakított Hillary egy dél-angol tengerparti kisváros mozijának alkalmazottja, minden reggel ő nyitja és zárja, felügyeli a helyet. Miközben a főnöke (Colin Firth) rendszeresen kihasználja a nő mentális gyengeségét, Hillary barátságot köt a mozi újonnan érkező, fiatal és fekete alkalmazottjával (Michael Ward), akit a bőrszíne miatt rendszeresen érnek attrociások. Az őket ért aggresszió elől a nő és a férfi egymás mellett találnak menedéket.  


Sam Mendes a Deadline-nak tett nyilatkozatában tisztázta, hogy Hillary nem konkrétan az anyja, de nagyban inspirálták az őt ért élmények. "Én egyke vagyok, és az anyámmal nőttem fel, aki mentális problémákkal küzdött. Sok dolog a filmben mélyen személyes alapokon nyugszik" – mondta.  

Az előzetes nem sokat árul el a történetből, de Roger Deakins operatőr gyönyörű képei, illetve Trent Reznor és Atticus Ross filmzenéjének szépsége már ebből a másfél percből is tisztán kirajzolódik. Olivia Colman, Colin Firth és Michael Ward mellett Toby Jones is feltűnik a filmben, mint öreg mozigépész, és az előzetes alapján a történet mesélője is egyben. A brit színész ennél testhezállóbb szerepet talán csak Peter Stricklandtől kapott, a Berberian Sound Studio hangmérnökeként.

A fény birodalma nemzetközi premiere szeptember elején a Telluride Filmfesztiválon volt, majd a Torontói Filmfesztiválon is bemutatták. A hazai mozikba 2022. február 23-tól lesz látható, a Forum Hungary forgalmazásában.