Díjat kapott Till Attila Csicska című filmje Sanghajban

Mobiltelefonos rövidfilm kategóriában a legjobb kisjátékfilm díját nyerte el Till Attila Csicska című filmje a vasárnap zárult 14. Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon (SIFF) – tudatta az MTI. Nagyon fontos volt ez a fesztiválsiker, mivel a magyar produkció egy másik régióban, Ázsiában tudott győzni. Ez jó visszajelzés, hiszen azt jelenti, hogy ott is értették, a film tehát "univerzálisan is működik" - értékelte a díj jelentőségét hétfőn Stalter Judit, az M&M Film és Laokoon Film közös vállalkozásában készült film társproducere az MTI-nek. A díjátadón a rendező-forgatókönyvíró Till Attila és Tóth Csaba társproducer is részt vett. Till Attila rövidfilmje a 42. Magyar Filmszemlén debütált és elnyerte a kisjátékfilmes kategória fődíját, majd Cannes-ban is sikerrel vetítették a Rendezők Kéthete programban. Az A-kategóriás sanghaji filmfesztiválra több mint tízezer mobilos rövidfilmmel jelentkeztek az alkotók a világ minden tájáról, a programba végül 27 ország ötven filmje jutott be.


Nézd meg a Csicska előzetesét!


Rangos szlovák kitüntetés Bán Jánosnak

Trencsénteplicen (Trencianske Teplice) tizenkilencedik alkalommal rendezik meg a szlovák filmvilág legnagyobb nyári fesztiválját, az Art Film Festet június 17. és 25. között – adta hírül az MTI. A Színészi küldetés díját (Actor’s Mission Award) Bán János, a budapesti Katona József színház tagja és Zdenek Sverák cseh színművész és forgatókönyvíró kapta, a fesztivál trencséni megnyitóján Bán János szlovákul köszönte meg az elismerést. Az ünnepség keretében levetítették az 1985-ben készült, Az én kis falum című Oscar-jelölt filmet, amelyben Bán János játszotta a félkegyelmű Otíkot, valamint a szlovák Jaro Rihák Albert, Albert című, tolsztoji időket idéző filmjét, amelyben Bán János partnere Nyikita Iljics Tolsztoj és Jozef Króner volt. Az Art Film Fesztivál hagyománya, hogy a színész nevével ellátott sárgaréz lapot a trencsénteplici Dicsőség hídján helyezik el olyan hírességek társaságában, mint Franco Nero, Geraldine Chaplin, Gina Lollobrigida, Catherine Deneuve, Liv Ullmann, Omar Sharif, Jeremy Irons vagy Jean Paul Belmondo. A hídon már szerepel két magyar név: 1998-ban Törőcsik Mari tábláját helyezték el, öt esztendővel később pedig Cserhalmi Györgyét.

az_en_kis_falum_500
Bán János Az én kis falum-ban


Néprajzi filmfesztivál Londonban magyar résztvevőkkel

Június 23. és 26. között Londonban rendezik meg a 12. Nemzetközi Néprajzi Filmfesztivált. A kétévente sorra kerülő eseményen hazánk több vonalon is képviselteti magát. Trencsényi Klára és román rendezőtársa, Vlad Naumescu a Duna-deltában élő lipovánokról forgatott alkotása, a „Madarak útján” a népi hagyományokat megörökítő filmek Basil Wright kategóriájában szerepel. Bogdán Árpád Boldog Új Élet című önéleti indíttatású művét a fesztivál egyik külön programjában mutatják be, mely a romák életét bemutató filmekkel foglalkozik. A brit Királyi Antropológiai Intézet filmfesztiválján a migráció szintén kiemelt téma lesz, többek között vetítésre kerül John C. Swanson About a village (Egy faluról) című filmje. A XX. századi magyarországi nemzeti és nemzetiségi politikát kutató amerikai történész a Baranya megyei Máriakéméndről második világháború után kitelepített németajkúak történetét dolgozza fel. A fesztivál vendége lesz Tari János rendező, operatőr, a Néprajzi Múzeum filmstúdiójának és archívumának vezetője. Az etnográfiai filmes szakma elismert alakja négy évvel ezelőtt Ördögmalom című alkotásával a fesztivál díjnyertese volt. Tari János a Néprajzi Múzeumban kialakított digitális film-adatbázisról tart előadást.