Kína legnagyobb filmfesztiválját idén június 6. és 20. között rendezik meg Sanghajban. A rövidfilmes kategóriában Jordi Leila alkotása, A nyár leghosszabb éjszakája a Golden Globet-díjért (Arany Serleg) van versenyben. 

 A történetet a rendező saját, szír nagyszülei inspirálták: egy idős férfiről (Lukáts Andor) szól, aki egyedül tölti mindennapjait a házban, ahol egykor feleségével éltek együtt. Az elhunyt asszony szelleme (Ecsedi Erzsébet) viszont azóta sem hagyta magára a férjét, végigkíséri mindennapjait. A férfi viszont kénytelen lesz elköltözni régi otthonából, hátrahagyva a múlt kísérteteit. A házaspár lányát Jordán Adél, unokájukat pedig Vágó Maya alakítja.

Ecsedi Erzsébet és Lukáts Andor / Fotó: Filmkontroll

Jordi Leila 2020-ban végzett Gothár Péter és Schwechtje Mihály filmrendező művész MA osztályában a Színház és Filmművészeti Egyetemen. Diplomafilmjének operatőre Fecske Flóra, akivel korábban a Kicsi csípős című kisfilmet készítették, amely megnyerte a 2019-es Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál legjobb élőszereplős kisfilmjének járó díját. A nyár leghosszabb éjszakája vágója Vághy Anna, producerei Bosnyák Miklós és Pék Csaba, a film az SZFE és a Filmkontroll gyártásában készült. 

Címlapkép: Jordán Adél, Vágó Maya, Lukáts Andor / Fotó: Filmkontroll