"Ez egy csodálatos film, tele van emberséggel (...) Összetörte a szívünket, és ugyanakkor nagyon megnevetettet" - indokolta a zsűrielnök, a Barbie rendezője a döntést.

A győztes Anora főhőse egy üzbég származású New York-i sztriptíztáncosnő (Mikey Madison), akinek az élete teljesen megváltozik, amikor egy luxuslakásban élő orosz oligarcha fiával szenvedélyes viszonyt kezd. A történet egy modern tündérmeseként indul, de miután a fiú szülei Moszkvában tudomást szereznek arról, hogy a fiatalok összeházasodtak, és New Yorkba érkeznek, az álmodozás Anora számára véget ér, a film pedig valódi akcióvígjátékká alakul át.

A 138 perces feszes ritmusú film hatásosan idézi meg a klasszikus amerikai maffiafilmeket, miközben a milliárdosok világa és a New York-i szegény negyedek közötti váltásokkal az amerikai álom árnyoldalaira is rávilágít. A filmről itt olvasható kritikánk.

A filmjeiben a peremvidékre szorultakat humorral és méltósággal középpontba helyező 53 éves amerikai rendezőnek a fődíjat George Lucas amerikai rendező, producer adta át. A Csillagok háborúja univerzumának 80 éves megálmodóját néhány perccel korábban tiszteletbeli Arany Pálma-díjjal tüntette ki a fesztivál, amelyet a 85 éves Francis Ford Coppola amerikai rendező nyújtott át kollégájának.

Anora / Fotó forrása: Cannes-i Filmfesztivál

A zsűri a második legjelentősebb díjat, a Nagydíjat Payal Kapadia indiai rendezőnő All We Imagine as Light (Minden, amit fénynek képzelünk) című költői filmjének ítélte. Jóllehet az indiai filmgyártás méretében az amerikaiéval vetekszik, indiai alkotás harminc év után kapott újra meghívást a cannes-i fesztivál hivatalos programjába. A francia-holland-luxemburgi-indiai koprodukcióban készült film főhőse két alacsony sorból származó vidéki ápolónő, akik a világ egyik legnépesebb városában, Mumbaiban egy kórház szülészetén dolgoznak, s közösen bérelnek lakást. Egyikük egy éve nem látta a férjét, aki Németországban vállalt munkát, míg fiatalabb lakótársa titokban találkozgat vőlegényével. A két nő egy harmadik kolléganőjük meghívására egy tengerparti kirándulás során találja meg a helyet, ahol végre felszabadultan önmaguk lehetnek, és megélhetik vágyaikat.

A zsűri díját egy spanyol nyelvű zenés thriller, Jacques Audiard francia rendező Emilia Perez című filmje érdemelte ki. Ennek az alkotásnak a főszereplői kapták megosztva a legjobb női alakítás díját. A két világsztár, Selena Gomez és Zoe Saldana, a mexikói Adriana Paz, valamint a címszerepet alakító spanyol transznemű színésznő, Karla Sofía Gascón főszereplésével készült zenés krimi egy mexikói drogbáróról szól, aki az életét minden szempontból meg akarja változtatni. A díjat a színésznők nevében Karla Sofía Gascón vette át, aki a film kezdetén Manitast, egy hatalmas mexikói drogkartell erőszakos és dúsgazdag vezetőjét alakítja. A kegyetlen férfi nővé átoperáltatva magát kilép a bűnözői alvilágból, és teljesen új életet kezd.

Az indiai és a francia filmet is a Mozinet mutatja be a közeljövőben a magyar mozikban.

All We Imagine as Light / Fotó forrása: The Indian Express

A legjobb rendezés díját a portugál Miguel Gomes vehette át Grand Tour (Nagy körút) című fekete-fehér epikus filmjéért, amely az első világháború végén Burmában kezdődik, ahonnan egy brit köztisztviselő elmenekül a Londonból hozzá érkező menyasszonya elöl, és körútra indul Ázsiában. A férfi és az őt követő nő utazásának történetével a film egyszerre idézi meg a mai ázsiai országokat, és a több mint száz évvel ezelőtti brit gyarmati birodalmat.

A zsűri különdíjjal jutalmazta A vadfügefa magjai című iráni politikai thrillert, Mohammad Raszulof Iránban börtönbüntetésre ítélt és onnan elmenekült filmrendező titokban forgatott filmjét. A csaknem háromórás alkotás - amelyben eredeti mobiltelefonos felvételek is láthatók az erőszakba torkollott 2022-es tömegtüntetésekről, amelyek a muzulmán öltözködési szabályokat megszegő 22 éves kurd nő, Mahsza Amini halálát követően robbantak ki - egy négytagú fiktív család életét követi Teheránban, amelyet teljesen felkavar a politikai helyzet. A történet elején vizsgálóbíróvá kinevezett és a tüntetőket kihallgató apa egyre gyanakvóbbá válik feleségével és lányaival szemben, akik egy rendőrök által megsebesített barátnőjüknek próbálnak segíteni. A családon belül generációs szakadék alakul ki: míg a szülők a rend pártján állnak, addig lányaik egyértelmű szolidaritást éreznek a tüntetőkkel, és úgy érzik, hogy jogos a lázadás az elnyomó rezsimmel szemben.

The Substance / Fotó forrása: Cannes-i Filmfesztivál

A legjobb forgatókönyv díját Coralie Fargeat francia rendező The Substance (A szer) című angol nyelven készült feminista horrorfilmje kapta. A történet főhőse, egy ötvenes évei végéin járó tévés személyiség (Demi Moore), aki kipróbál egy olyan szert, amely a hirdetés szerint "jobb verziót", "fiatalabbat, szebbet, tökéletesebbet" ígér a felhasználójának. Így jön létre az egyszerre angyali és démoni avatárja (Margaret Qualley).
A legjobb férfi alakítás díját a zsűri Jesse Plemonsznak ítélte a görög Jórgosz Lánthimosz angol nyelvű A kegyelem fajtái című szkeccsfilmjében nyújtott alakításáért. Az alkotást szeptember 19-én mutatják be Magyarországon. 

A fesztivál hivatalos és párhuzamos szekcióiba beválogatott elsőfilmek közül a legjobbnak járó Arany Kamera-díjat Halfdan Ullmann Tondel norvég rendező Armand című filmje kapta, amelyet az Un certain regard (Egy bizony nézőpont) elnevezésű válogatásban mutattak be. A rövidfilmes Arany Pálmát a horvát Nebojąa Slijepčević The Man who could not remain silent (Az ember, aki nem tudott hallgatni) című filmje érdemelte ki.

A 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjai

Nagyjátékfilmek

Arany Pálma
ANORA
Sean BAKER

Nagydíj
ALL WE IMAGINE AS LIGHT
Payal KAPADIA

Zsűri díj 
EMILIA PÉREZ
Jacques AUDIARD

Legjobb rendező
Miguel GOMES
GRAND TOUR

Különdíj
MOHAMMAD RASOULOF
THE SEED OF THE SACRED FIG

Legjobb férfi főszereplő
Jesse PLEMONS
KINDS OF KINDNESS directed by Yorgos LANTHIMOS

Legjobb női főszereplő
Adriana PAZ
Zoe SALDAÑA
Karla Sofía GASCÓN
Selena GOMEZ
EMILIA PÉREZ directed by Jacques AUDIARD

Legjobb forgatóköny
Coralie FARGEAT
THE SUBSTANCE

Rövidfilmek

Arany Pálma
THE MAN WHO COULD NOT REMAIN SILENT
Nebojša SLIJEPČEVIĆ

Zsűri dícsérete
BAD FOR A MOMENT
Daniel SOARES

Un Certain Regard
Un Certain Regard díj
BLACK DOG
Guan Hu

Zsűri díj
L’HISTOIRE DE SOULEYMANE
Boris Lojkine

Legjobb rendező megosztva 
ROBERTO MINERVINI
The Damned

RUNGANO NYONI
On Becoming a Guinea Fowl

Legjobb színésznő
ANASUYA SENGUPTA
The Shameless

Legjobb színész
ABOU SANGARÉ
L’Histoire de Souleymane

Ifjúsági díj
HOLY COW
Louise Courvoisier
1st film

Külön dícséret
NORAH
Tawfik Alzaidi
1st film

Caméra d’or
Caméra d’or díj
ARMAND
HALFDAN ULLMANN TØNDEL
Un Certain Regard

Különd dícséret
MONGREL

WEI LIANG CHIANG & YOU QIAO YIN
Quinzaine des Cinéastes

La Cinef
Első díj

SUNFLOWERS WERE THE FIRST ONES TO KNOW…
Chidananda S Naik
FTII, Pune, India

Megosztott második díj
OUT THE WINDOW THROUGH THE WALL
Asya Segalovich
Columbia University, United States

THE CHAOS SHE LEFT BEHIND
Nikos Kolioukos
Aristotle University of Thessaloniki, Greece

Harmadik díj
BUNNYHOOD
Mansi Maheshwari
NFTS, United Kingdom

Forrás: MTI / Címlapkép: Sean Baker / Forrás: France24/Reuters